Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Verbetering leefbaarheid wijk Krawinkel in Sittard-Geleen

Sittard-Geleen, 7 maart 2006 - De gemeente Sittard-Geleen, provincie Limburg en SABIC/Chemelot hebben besloten om gezamenlijk aanvullende maatregelen te treffen tot verbetering van de leefbaarheid in de wijk Krawinkel (stadsdeel Geleen).

Bij de inwoners van de wijk Krawinkel is sprake van een groeiende bezorgdheid over een toename van de overlast in de wijk als gevolg van bestaande, nieuwe en nog te ontwikkelen activiteiten in de directe omgeving. Dit is voor de overheden en SABIC/Chemelot aanleiding geweest om in overleg te gaan met het wijkplatform. Alhoewel de invloed van de verschillende bronnen van overlast individueel binnen de geldende normen blijft, is het besef ontstaan dat door de opeenstapeling van meerdere hinderfactoren de leefbaarheid in totaliteit bezien meer onder druk komt te staan. De sloop van voorheen aanwezige afschermende bebouwing speelt daarbij eveneens een rol.

Om hierin verbetering te brengen, wordt de bomen- en groenstructuur op het Chemelot-terrein en direct daarbuiten aanzienlijk verdicht. Tevens worden reeds geplande geluidswallen aan de buitenrand van de wijk fors uitgebreid. Met deze maatregelen worden niet alleen het directe uitzicht op het bedrijventerrein Chemelot en lichthinder van het verkeer op een nieuwe rotonde weggenomen, maar wordt ook de geluidsoverlast van het wegverkeer en het nabijgelegen spoor en rangeerterrein verminderd.

Naar verwachting worden de aanvullende maatregelen nog in de eerste helft van dit jaar gerealiseerd. De gemeente Sittard-Geleen, provincie Limburg en SABIC/Chemelot dragen ieder bij in de kosten.

Bij de voorbereidende studies en de uitwerking van de maatregelen is het wijkplatform Krawinkel nauw betrokken geweest. Op het uiteindelijk bereikte resultaat is enthousiast gereageerd.