Waterschap Noorderzijlvest


Startsein bouw gemaal en schutsluis Abelstok 8-3-2006

In de Hoornse Vaart, tussen Mensingeweer en Wehe-den Hoorn, worden gemaal en schutsluis Abelstok gebouwd. Hiermee kan waterschap Noorderzijlvest het waterpeil aanpassen aan de opgetreden bodemdaling.

Inmiddels is het waterschap in januari 2006 begonnen met de realisatie en zijn de werkzaamheden in volle gang. Om dit niet ongemerkt voorbij te laten gaan, is donderdag 9 maart het officiële slaan van de eerste paal voor het gemaal Abelstok, door de heer H.G.P. van Eek, Operations Manager Groningen van de NAM.

Duur werkzaamheden
Naar verwachting zal de bouw in het najaar van 2007 worden afgerond. De planning is begin juni 2006 de schutsluis in de Hoornsevaart op te leveren, zodat de Hoornsevaart weer gebruikt kan worden door de (recreatie)scheepvaart.

Bodemdaling
Als gevolg van de bodemdaling door aardgaswinning stijgt het water in een deel van het waterschap Noorderzijlvest. Om schade te voorkomen bouwt het waterschap diverse gemalen om het waterpeil in stappen te verlagen, het zogenaamde schillenplan. Het nieuwe gemaal bij Abelstok is het vierde en laatste gemaal in de tweede schil (zie bijgaand kaartje). De andere gemalen zijn Stad & Lande nabij de Groninger wijk Beijum, gemaal Tilburg tussen Sauwerd en Winsum en gemaal Schaphalsterzijl nabij Winsum. De eerste schil wordt al verscheidene jaren bemalen door het gemaal Den Deel nabij Onderdendam.

illustratie schillenplan bodemdaling

Kosten
De totale kosten voor de bouw van het gemaal met schutsluis bedragen ruim 5 miljoen euro.
Het waterschap Noorderzijlvest claimt deze kosten bij de Commissie Bodemdaling door aardgaswinning. Deze beoordeelt welke kosten de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), als veroorzaker van de bodemdaling, dient te vergoeden.

Meer informatie over de Abelstok vindt u onder werk in uitvoering.