Waterschap Noorderzijlvest


Samenwerking noordelijke drinkwaterbedrijven en waterschappen 8-3-2006

De drinkwaterbedrijven van Groningen en Drenthe en de waterschappen Hunze en Aas en Noorderzijlvest hebben op woensdag 8 maart 2006 een intentieverklaring ondertekend om de mogelijkheden tot verdere samenwerking te onderzoeken.

Om het niet bij mooie woorden alleen te laten zijn vijf projecten geselecteerd, die in 2006 concreet worden uitgewerkt. De samenwerkingsprojecten liggen op het gebied van riolering, beleid en planvorming, communicatie en educatie, de vorming van een waterketenlaboratorium en samenwerking op het gebied van belasting en verbruikersadministratie. Dit speelt actief in op de waterketengedachte die in de toekomst meer vorm en inhoud zal krijgen in de watersector in algemene zin.

Waterketen
De bedrijven zijn actief in de zogenaamde waterketen. De waterketen is simpel gezegd het proces dat water doorloopt, vanaf het moment van de winning van de grondstof voor drinkwater tot het moment dat afvalwater na zuivering op open water wordt geloosd. Op verschillende onderdelen kennen de vier organisaties samenhang, overeenkomsten en raakvlakken. Hiermee vertonen de activiteiten veel gelijkenis, zoals het doen van netwerkinvesteringen en uitvoeren van onderhoudsactiviteiten daaraan, storingsdiensten, factureringssystemen, afdelingen voor klantbehandeling en laboratoriumfaciliteiten. Het verbeteren van de efficiency in de waterketen kan leiden tot substantieel lagere lasten voor klanten en tot een hogere kwaliteit van de dienstverlening aan de burger door integratie en afstemming van diensten.

Samenwerken
Waterbedrijf Groningen, Waterleidingmaatschappij Drenthe, waterschap Hunze en Aas en waterschap Noorderzijlvest werken al op een aantal terreinen samen. Zo betaalt de klant bijvoorbeeld de waterschapslasten via de drinkwaternota en telefonische vragen over waterschapslasten en/of de drinkwaternota worden al door een gezamenlijke klantenservice afgehandeld.

Maatschappelijke voordelen
De samenwerkende partijen hebben diverse ambities. Eén daarvan is op termijn een gezamenlijke waterketenfactuur en één loket voor dienstverlening. Dat is gemakkelijker en duidelijker voor de burger en een stuk goedkoper en overzichtelijker. Door samenwerking en het delen van kennis en deskundigheid optimaliseren we het duurzaam en milieuvriendelijk met water omgaan (grondwater, oppervlaktewater en afvalwater). Hergebruik van afvalwater in de industrie levert bijvoorbeeld grondwaterbesparing op en juist grondwater is weer de basisgrondstof voor drinkwaterproductie. Een "win-win situatie" voor alle betrokkenen. Door afstemming en optimalisatie van de processen in de waterketen zijn maatschappelijke voordelen te behalen in termen van kosten, duurzaamheid en klanttevredenheid.