Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-112       |
|                                            |Arnhem|8 maart 2006   |
|                                            |,     |               |
VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN 7 MAART 2006

E 450.000,= voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in 8 grote Gelderse gemeenten (A3) Gedeputeerde Staten willen initiatieven voor een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) in acht grote Gelderse steden steunen met E 450.000,=. Het gaat om de gemeenten Apeldoorn, Arnhem, Doetinchem, Ede, Harderwijk, Nijmegen, Tiel en Zutphen. Provinciale Staten hebben voor 2006, 2007 en 2008 jaarlijks een bedrag van E 150.000,= gereserveerd voor de bevordering van CPO. Gedeputeerde Staten stellen voor aan Provinciale Staten hiervoor een eenvoudige subsidieregeling vast te stellen. Per project kan maximaal E 30.000,= worden gesubsidieerd. Het project moet passen binnen het kwalitatieve woonprogramma 2005-2014 van de provincie. Onder Collectief Particulier Opdrachtgeverschap verstaat de provincie Gelderland "de situatie dat een groep van burgers volledige juridische zeggenschap heeft en verantwoordelijk is voor het gebruik van de grond, het ontwerp en de bouw van een woning".

Staten wordt gevraagd akkoord te gaan met verandering subsidie aan Radboud Universiteit (A5) Radboud Universiteit heeft in mei 2002 subsidie gekregen voor de bouw van een bedrijfsverzamelgebouw met specifieke voorzieningen voor nieuwe universitaire bedrijven in de lifescience. Heroverweging binnen de universiteit leidt ertoe, dat afgezien wordt van de bouw van een nieuw pand. Bestaande ruimtes worden nu geschikt gemaakt voor hetzelfde doel. Ook de subsidie-aanvrager verandert. Uitgangspunten en flankerend beleid veranderen niet. PS wordt nu door het college voorgesteld de verleende subsidie van ruim 1 miljoen euro over te zetten naar de nieuwe aanvrager.

Kalverhouders in Agrarische Enclave krijgen ontwikkelingskansen (A6) Kalverhouders in de Agrarische Enclave (Uddel-Elspeet) krijgen ontwikkelingskansen, die samengaan met een sterke verbetering van het natuurlijk milieu. Een uniek plan waarbij kansen voor agrariërs en natuur samen op lijken te gaan. Een jaar geleden beslisten Provinciale Staten dat een uitwerkingsplan van het Reconstructieplan Veluwe voor het deelgebied Agrarische Enclave zou worden opgesteld. Kern van het plan is dat bedrijven maximale ontwikkelingsruimte krijgen, terwijl tegelijkertijd de natuur ook alle kansen krijgt. GS zijn blij met het resultaat waarbij alle partijen instemmen met dit plan. Essentie van het gekozen actieve stimuleringsbeleid is dat via maatwerk met individuele agrariërs gezocht wordt naar praktische oplossingen. Het voorstel wordt op 12 april besproken in Provinciale Staten.

Subsidie voor Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland (Oost NV) (A7) Iedere vier jaar wordt de subsidie aan Oost NV door Provinciale Staten vastgesteld. GS stellen voor om de subsidie voor de jaren 2006-2009 vast te stellen op E 1.001.349,- per jaar. In 2006 ontvangt Oost NV een eenmalig bedrag van E 275.000,-, zoals besloten tijdens de begrotingsbehandeling 2006 door PS. De Ontwikkelingsmaatschappij krijgt de opdracht om zo veel mogelijk nieuwe bedrijven naar Gelderland te halen en om gemeenten te stimuleren verouderde bedrijventerreinen op te knappen. Ook spant Oost NV zich in om zo veel mogelijk bedrijven te laten profiteren van het provinciale kennis- en innovatiebeleid.

Economische missie naar China (C1)
Samen met Overijssel, een aantal bedrijven en kennisinstellingen onderneemt Gelderland van 18 tot en met 28 april een economische missie naar de Chinese provincies Shandong en Hubei. De gouverneurs van beide provincies hebben Oost-Nederland uitgenodigd. Doel is de bestaande samenwerking te intensiveren. Met name food, health, technology, environment, water en logistics vormen de hoofdmoot van het programma. De missie staat onder leiding van de Gelderse Commissaris van de Koningin, Clemens Cornielje.

Groei-krimpbeleid betekent uitbreiding van vier recreatieterreinen in Hoenderloo (C2) Vier recreatieterreinen in Hoenderloo mogen uitbreiden met in totaal 14,25 ha. Hiermee wordt invulling gegeven aan het groei-en-krimpbeleid. Het gaat om de recreatieterreinen Het Schinkel, De Pampel, Lierderholt en het Veluws Hof. Plannen voor de uitbreiding staan in het Bestemmingsplan Recreatiebedrijven Hoenderloo dat Gedeputeerde Staten hebben goedgekeurd. Het is het eerste plan dat invulling geeft aan het groei-krimpbeleid. Tegenover deze groei staat krimp elders op de Veluwe, maar per saldo gaan de natuurwaarden erop vooruit. Daarom heeft het college het plan goedgekeurd.

Op tijd klaar voor nieuwe Wet ruimtelijke ordening (C3) Het is belangrijk om politiek, bestuurlijk en ambtelijk op tijd klaar te zijn voor de nieuwe Wet ruimtelijke ordening die naar verwachting medio 2007 in werking treedt. Het college biedt de Staten een Plan van Aanpak aan voor de voorbereiding van de Staten. Het gaat om informatie over de sturingsfilosofie en de instrumenten. Daarnaast wordt gediscussieerd over hoe de provincie met de instrumenten uit de Wro uitvoering kan geven aan het provinciale ruimtelijke beleid. Ook de gewenste bevoegdheidsverdeling tussen college en Staten voor wat betreft de inzet van de instrumenten van de Wro wordt besproken. In juni zal deze discussie plaatsvinden.

Onderzoek naar aardgas en olie in westelijk Rivierengebied (C5) Een deel van het Rivierengebied (de gemeenten Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Zaltbommel, Maasdriel, Neerijnen, West Maas en Waal, Buren en Tiel) ligt in een mogelijk concessiegebied voor de winning van koolwaterstoffen (olie en gas). Het Ministerie van Economische Zaken heeft de aanvraag voor een opsporingsvergunning ontvangen. Gedeputeerde Staten schrijven in een reactie aan het ministerie dat bij het verlenen van een vergunning voor het onderzoek rekening moet worden gehouden met het Gelderse Milieuplan, Streekplan en Waterhuishoudingsplan. Het is in Gelderland verboden om diepe boringen te verrichten in grondwaterbeschermingsgebieden en geluidsoverlast te veroorzaken in stiltegebieden. Verder wil het college dat overlast door trillingen, stank en verstoorde waterhuishouding in bewoningsgebieden zo veel mogelijk wordt voorkomen.

Gedeputeerde Peters voorzitter van Stuurgroep IJsselsprong C6) Gezien het bovengemeentelijke karakter neemt gedeputeerde Peters, als afgevaardigde van Gedeputeerde Staten, het voorzitterschap van de Stuurgroep IJsselsprong op zich. Andere partijen in deze stuurgroep zijn de gemeenten Zutphen, Brummen en Voorst, het Waterschap Veluwe en de Stedendriehoek. Deze intergemeentelijke stuurgroep doet in het kader van Ruimte voor de Rivier voorstellen voor een goede ruimtelijke invulling. Zo kunnen de ontwikkelingen in de IJsselsprong in Zutphen mogelijk gekoppeld worden aan de realisering van een hoogwatergeul/bypass voor de afvoer van extreem hoge afvoeren in de IJssel. Ook liggen er een paar plannen vanuit infrastructuur die om een oplossing vragen.

Gezinscoaching Gelderland krijgt vervolg (C7) Het Experiment Gezinscoaching Gelderland was zo positief, dat Gedeputeerde Staten hebben besloten hieraan in 2006 een vervolg te geven. Drie Gelderse regio's (Midden-IJssel, Achterhoek en Tiel) hebben meegedaan aan het experiment, waarvan de resultaten in oktober vorig jaar zijn gepresenteerd. Belangrijkste opbrengst van het experiment was dat duidelijker is geworden wat gezinscoaching en coördinatie van zorg inhouden. Van experiment naar praktijk komen, daar gaat het om. (zie ook apart persbericht)

E 38 miljoen voor activiteiten van Dienst Landelijk Gebied in 2006 (C9) Gedeputeerde Staten hebben nu met de Dienst Landelijk Gebied (DLG) concrete afgespraken gemaakt over de activiteiten die de DLG gaat uitvoeren in 2006. Prioriteit ligt bij het uitvoeren van lopende landinrichtingsprojecten, het verwerven van gronden en het uitvoeren van subsidieregelingen. Ook het voorbereiden van de aanleg van een aantal ecologische verbindingszones en het realiseren van reconstructiedoelen behoren tot de belangrijke activiteiten. De inzet van DLG draagt bij aan het realiseren van beleidsdoelen in het landelijk gebied. Hiermee is een budget van ruim E 38 miljoen gemoeid. In 2005 hebben Gedeputeerde Staten met de DLG een Prestatieafspraak getekend voor de jaren 2005 en 2006. Voor 2006 waren de projecten en activiteiten nog slechts globaal aangegeven.

Voortgang A15, N18 en Hart van Dieren in kaart gebracht (C15) GS hebben de stand van zaken rond de grote infrastructuurprojecten in kaart gebracht. Voor de A15 wordt op dit moment gewerkt aan een financieringsplan samen met Stadsregio Arnhem-Nijmegen (KAN) en Rijkswaterstaat Oost-Nederland. Op basis van dit financieringsplan worden er principeafspraken gemaakt tussen Rijk en regio over de bekostiging van de doortrekking van de A15 en de mogelijke voorfinanciering bij een eventuele versnelling als de regio hiertoe besluit. Ten aanzien van de N18 zijn er toezeggingen gekomen van de partners in dit project. Naast een toezegging van de provincie Overijssel (15 miljoen euro) en Regio Twente (15 miljoen euro) heeft de minister van Verkeer en Waterstaat haar bijdrage verhoogd van 73 miljoen naar 123 miljoen euro. In totaal is nu 240 miljoen euro beschikbaar voor de realisatie van de weg. Voor het project Hart van Dieren wordt nu gewerkt aan het opstellen van het voorontwerp bestemmingsplan.

Versnelling van procedures wegenbouwprojecten (C18) Gedeputeerde Staten informeren de Staten hoe zij omgaan met hun oproep om wegenbouwprocedures te versnellen. Enerzijds door een concrete beleidsbeslissing op te nemen in het Streekplan op basis van een milieueffectrapportage (m.e.r.). Gelijktijdig wordt de benodigde bestemmingsplanprocedure doorlopen. GS vervullen daarbij een regierol, in overleg met de bevoegde bestuurlijke gezagen. Als het Streekplan zich niet verzet tegen de tracékeuze wordt direct de bestemmingsplanprocedure opgestart. De oproep om wegenbouwprojecten te versnellen is gedaan via motie M1, die is aangenomen tijdens de vaststelling van het Streekplan 2005.

Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over het volgende onderwerp:
. Centrumplan Neede (A2)
De beantwoording van statenvragen is na te lezen op www.gelderland.nl in het menu 'provinciale staten' onder 'vergaderingen'.