29
30
31
/> Maart 2006

Eigen reserveringscentrale voor Spaans bedevaartsoord Santiago de Compostela
Pelgrims kunnen alles boeken, van hotelkamer tot rafting en duiken De toeloop naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela is zo groot, dat de toeristische autoriteiten van de stad hebben besloten om een eigen reserveringscentrale op te starten. De bedevaartsganger kan daar -ook online- terecht, voor alles wat hij na voltooiing van zijn reis wil meemaken. Elk jaar brengen vele honderden Nederlanders, dikwijls na een wandeltocht van vele weken, een bezoek aan de stad. Bij de reserveringscentrale van Santiago de Compostela kunnen pelgrim én toerist in de eerste plaats een hotelkamer of een ander soort accommodatie reserveren. Maar ook andere zaken, zoals bijvoorbeeld een toeristische rondvlucht, een excursie, een verblijf in een kuuroord, een auto of zelfs sportieve activiteiten zoals rafting of duiken.

Compustur
Al deze reserveringen en activiteiten worden uitgevoerd onder auspiciën van Compustur, de officiële touroperator van de stad Santiago de Compostela.

Afbeelding Jacobsschelp
Santiago de Compostella is een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. Het teken van de heilige is de Jacobsschelp. Pelgrims uit heel Europa eindigen hier hun voettocht. Vanuit Nederland is de tocht, afhankelijk van de gekozen route, twee- tot drieduizend kilometer lang.

Odilo van Cluny
De route is gemaakt door Odilo van Cluny met als doel het noordelijke deel van Spanje niet prijs te geven aan de Moren. Volgens een legende zou het graf van de apostel Jacobus, een van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden.

Basiliek
De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven aan de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige basiliek. Beroemd is het enorme wierookvat dat hoog door de gewelven wordt getrokken. In 1985 werd het oude deel van de stad door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard, zo meldt internet-encyclopedie Wikipedia.

Meer informatie:

Spaans Verkeersbureau
Laan van Meerdervoort 8a
2517 AJ Den Haag
tel. 070 - 346 59 00
e-mail: infolahaya@tourspain.es
internet: www.spaansverkeersbureau.nl

2006-03-08