Ingezonden persbericht


Meer allochtone raadsleden

Politieke integratie van allochtonen een flinke stap vooruit

Uitslag Overijsselse verkiezingen
Volgens de voorlopige uitslagen van de gemeenraadsverkiezingen van gisteren 7 maart 2006, komen er 31 allochtonen in de gemeenteraden in Overijssel. Dit is een forse toename ten opzichte van de vorige periode: toen waren het er nog 20. Er lijkt dus sprake te zijn van een groeiende politieke betrokkenheid bij allochtonen in Overijssel. Vooral de Turkse Overijsselaars hebben politieke aspiraties. Maar ook Suryoye, Armeniërs, Surinamers en Zuid-Europeanen hebben een plek in een gemeenteraad weten te veroveren.
In alle Overijsselse gemeenten samen zijn er 627 gemeenteraadszetels, waarvan er nu 31 (5%) door allochtonen bezet worden. Dit percentage lag in de vorige periode lager, op 3,4%. Van alle Overijssel kiesgerechtigde is 6,6% allochtoon.

Veel allochtone gemeenteraadleden met voorkeurstemmen gekozen Vijftien van de nieuw gekozen gemeenteraadsleden werden door middel van voorkeurstemmen gekozen, zij stonden niet op een verkiesbare plaats. In Almelo werden vijf van de acht allochtone raadsleden met voorkeurstemmen gekozen en in Enschede drie van de zes.

Vooral allochtone raadsleden in de steden
In Overijssel woont driekwart van de allochtonen in één van de vijf grote steden. Vooral in de grote steden gaan allochtonen in de toekomst de gemeentepolitiek meebepalen. Zwolle vormt hierop echter een uitzondering. Slechts één allochtone vrouw wist het Zwolse pluche te bereiken. Ayþenur Ekici is lid van Groen Links en kreeg flink wat voorkeurstemmen. In Almelo, Enschede, Hengelo zijn er respectievelijk 7, 5 en 4 allochtone raadsleden gekozen. In Deventer werden na de gemeentelijke herindeling er al 5 allochtonen in de raad gekozen. Deze hebben ook zitting tot 2010.

Politieke kleur allochtone raadsleden
De politieke kleur van de allochtonen in Overijssel komt overeen met het landelijke beeld. Vooral de Partij van de Arbeid en Groen Links hebben aantrekkingskracht op allochtonen. Zo is 12% van de PvdA raadsleden allochtoon en 17% van de Groen Links raadsleden.

Informatie: Steunpunt Minderheden Overijssel
Henriëtte G.M. Ruiz Peraita - Wubbels
0546 542032

Steunpunt Minderheden Overijssel

Expertisecentrum voor multiculturele ontwikkeling

Wierdensestraat 39c, 7607 GE Almelo - www.smo-ov.nl

Certiked; certificatie kennisintensieve dienstverlening, nr. 102351