Ingezonden persbericht


*P E R S B E R I C H T*

Impuls nodig voor stedelijk waterbeheer in Noord-Holland

Zaandam, 8 maart 2006 - Milieufederatie Noord-Holland en Stichting Reinwater hebben onderzocht hoe gemeenten in Noord-Holland hun stedelijk water beheren. Uit dit onderzoek blijkt dat de gemeenten op belangrijke onderdelen sterk achterlopen. Zo voldoet bijna tweederde van de gemeenten niet aan de eis om de vuiluitworp uit de riolering middels zogenaamde overstorten op 1 januari 2005 te halveren ten opzichte van 1985. Dit is niet alleen het gevolg van gemeentelijke nalatigheid. Ook hoogheemraadschappen en provincie kunnen strenger zijn bij de controle op de uitvoering. *
Met de komst van het Waterbeheer 21e eeuw en de Kaderrichtlijn Water wordt het waterbeleid steeds belangrijker. Gemeenten spelen, samen met de waterschappen, een belangrijke rol bij de uitvoering van het beleid. Om dit nog eens goed onder de aandacht te brengen, hebben Stichting Reinwater en de Milieufederatie Noord-Holland onderzoek gedaan naar de voortgang van het stedelijk waterbeheer in Noord-Holland. Het onderzoek heeft als doel te achterhalen of de uitvoering van het stedelijk waterbeheer in de provincie Noord-Holland voldoet aan de landelijke beleidsdoelen en welke problemen gemeenten en waterbeheerders ondervinden bij de uitvoering van het stedelijk waterbeheer.

Uit dit onderzoek blijkt dat sommige opgaven al goed worden uitgevoerd, maar dat andere opgaven sterk achterlopen in de uitvoering. Goed gaat het met het afkoppelen van regenwater van de riolering in nieuw stedelijk gebied. Hiermee wordt voorkomen dat het rioolstelsel onnodig wordt belast met schoon regenwater. Nog niet zo goed gaat het met het afkoppelen in bestaand stedelijk gebied, het realiseren van de basisinspanning (terugdringen riooloverstorten) en het saneren van risicovolle overstorten (risicovol voor dier- en volksgezondheid).

Riooloverstorten zijn voorzieningen waar bij hevige regenval rioolwater op het oppervlaktewater wordt geloosd. Dit voorkomt dat rioolwater op straat of in de huizen komt te staan, maar is lokaal sterk nadelig voor de waterkwaliteit. Als er in de buurt gezwommen wordt of als er vee wordt gedrenkt, kan dit schadelijk zijn voor mens of dier. Ook kan het zijn dat de vissen dood gaan omdat het water zuurstofloos wordt. Een oplossing voor dit soort problemen is voorkomen dat regenwater via het riool wordt afgevoerd. In plaats daarvan wordt het regenwater in de bodem geïnfiltreerd of via het oppervlaktewater afgevoerd.

Voor meer informatie (