Gemeente Alphen aan den Rijn


Jeugd Preventie Team van start

(08 maart 2006)

Voorkomen dat jongeren die nog geen strafbaar feit hebben gepleegd overgaan tot het plegen van een strafbaar feit. Of voorkomen dat jongeren die een strafbaar feit hebben gepleegd, overgaan tot ernstiger vormen van criminaliteit of niet stoppen met criminele activeiten. Dat is het doel van het project Jeugd Preventie Team (JPT), dat binnenkort van start gaat. In het JPT werken coordinatoren van politie en maatschappelijk werkers van bureau jeugdzorg samen in één team.

Werkwijze JPT
Medewerkers van de politie, sociale netwerkpartners of bureau jeugdzorg kunnen jongeren aanmelden bij het JPT. Na een melding neemt een maatschappelijk werker van het JPT binnen 48 uur contact op met de jongere en zijn ouders. Uiterlijk binnen vier weken wordt een screening uitgevoerd. Afhankelijk van de uitkomst, volgt geindiceerde hulpverlening of begeleiding van het JPT voor een periode van drie maanden. Deze begeleiding is practisch van aard en richt zich op de drie primaire leefgebieden van een jongeren: gezin, school en vrije tijd. Zo nodig wordt het hele gezin betrokken bij de begeleiding. Bij het opstarten van een hulpverleningstraject, wordt altijd onderzocht of er al andere vormen van hulpverlening in het gezin werkzaam zijn.

Voordelen werkwijze
Er zijn geen wachtlijsten. Binnen 48 uur hebben jongeren met risicovol gedrag contact met een medewerker van het JPT. Het JPT neemt hiertoe zelf het initiatief. Dit in tegenstelling tot andere vormen van hulpverlening, waarbij de jongere zelf hulp moet vragen. Omdat ouders en de jongere vlak na het politiecontact meer open staan voor hulpaanbod, is de kans groter dat meer jongeren in een vroeg stadium akkoord gaan met de hulpverlening.

Het JPT wordt gefinancierd door de gemeente, de provincie en de politie. De kosten voor de gemeente Alphen aan den Rijn bedragen 50.000 euro per jaar. Na een jaar wordt het project geëvalueerd.