FNV Bondgenoten wil moderne en flexibele CAO mode en sport

Fnv bondgenoten

FNV Bondgenoten wil moderne en flexibele CAO voor mode- en sportdetailhandel

Morgenochtend starten de CAO-onderhandelingen tussen vakbonden en Mitex, de brancheorganisatie in de mode- en sportdetailhandel. FNV Bondgenoten wil flexibiliteit voor zowel de werkgever als de werknemer afspreken in de CAO.

Vakbondsbestuurder Karin Heynsdijk: 'Het is leuk werken in de mode- en sportbranche en dat willen wij ook zo houden. De aard van de sector vraagt om een moderne CAO met meer flexibiliteit voor zowel werknemers als werkgevers. Onze voorstellen zijn realistisch en komen ook tegemoet aan de wensen van de werkgevers.'

Volgens de bond is het nodig om de branche aantrekkelijk te houden voor de werknemers want volgens brancheorganisatie Mitex onstaat binnenkort een groot tekort aan personeel. Om hier als branche op voorbereid te zijn, zijn goede arbeidsvoorwaarden volgens FNV Bondgenoten essentieel. Daarbij hoort ook scholing gericht op de huidige functie en/of gericht op doorstroming naar andere functies binnnen de branche.

'De branche heeft sinds 1 januari 2005 geen CAO meer dus het wordt hoog tijd dat we afspraken kunnen maken voor een nieuwe CAO', aldus Heynsdijk.

Anno 2006 willen zowel werknemer als werkgever flexibel zijn in het aantal te werken uren. FNV Bondgenoten wil door het creëren van overlegmomenten dat de werknemer inspraak heeft op het rooster. Zodoende kan het rooster worden afgestemd op drukke en/of stille periodes maar ook op de wensen van de werknemer.

De werkgevers willen ook meer vrijheid ten aanzien van de lonen; zo willen zij het werken op koopavonden, zaterdagmiddagen en overwerk niet langer meer belonen. Het afschaffen van deze toeslagen is voor de bond bespreekbaar mits deze toeslagen een vast salarisonderdeel worden én niet leiden tot inkomensverlies.

In de mode- en sportdetailhandel werken circa 100.000 mensen.




FNV