Ingezonden persbericht


Utrecht, 8 maart 2005
PERSBERICHT

Opbrengst van 30.00 euro gaat naar ontwikkelingshulp

Nederlandse expeditie `Over Zoutgrenzen'; 300 kilometer kiten op 3650 meter hoogte

Het Nederlandse expeditieteam `Over Zoutgrenzen' start in juni met de oversteek van de grootste zoutwoestijn ter wereld: de Salar de Uyuni. De woestijn ligt op 3.650 meter hoogte ingeklemd tussen Bolivia en Chili. Het doel is om de woestijn te voet en met behulp van kites (grote vliegers) over te steken. Belangrijk is dat het team met sponsorgeld ontwikkelingsprojecten financiert. De sponsorthermometer is inmiddels gestegen tot 30.000 euro. De voorbereidingen en vorderingen van de expeditie kunnen gevolgd worden op www.overzoutgrenzen.nl

Het expeditieteam bestaat uit drie Nederlanders. De teamleden zijn Pieter Hallewas, Alexander Groen en Joran Dikken. Het team is samengesteld op basis van een optimale mix van buitensportervaring, fysieke conditie, organisatorische vaardigheden en teamspirit. De drie teamleden hebben aan de basis gestaan van de succesvolle Expeditie Over IJsgrenzen, de oversteek van de ijskap over de Botnische Golf, die in maart 2003 met succes is voltooid.

De zoutwoestijn in Bolivia heeft een oppervlakte van ruim 12.000 km2, dat is ruim 10x zo groot als het IJsselmeer. De af te leggen afstand is driehonderd kilometer. Tijdens de expeditie beklimt het team ook de 5.321 meter hoge Tunupa vulkaan. De woestijn ligt op ruim 3.650 meter hoogte en is een sneeuwwitte vlakte die volledig uit zout bestaat. De oversteek van de woestijn is gevaarlijk vanwege de extreme temperatuurverschillen, het overmatig aanwezige zout, de hoogte en het geheel ontbreken van water.

Naast het volbrengen van de tocht is het allerbelangrijkste dat de sponsors die de expeditie steunen, ervoor zorgen dat het team een actieve en duurzame bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van arme gebieden in Bolivia. Dit gebeurt in samenwerking met ICCO, de organisatie die activiteiten financiert en mensen stimuleert om, op hun eigen manier, een menswaardige woon- en leefomgeving in te richten in derde wereld landen.

Met de bijeengebrachte fondsen, ruim 30.000 euro, zorgt het team ervoor dat kinderen in deze gebieden betere toegang krijgen tot onderwijs en sport. Speciaal voor dit doel is de Stichting Adventure Aid opgericht. Stichting Adventure Aid is het officiële orgaan achter Expeditie Over Zoutgrenzen.