Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Directie Voorlichting en Communicatie

Toespraak van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Clémence Ross- Van Dorp, tijdens de start van de nieuwe Flash-campagne. Driebergen, 8 maart 2006
Wijzigingen voorbehouden. Alleen de uitgesproken tekst geldt!

Dames en heren,

Opnieuw ben ik bij de start van een FLASH!-campagne. En met plezier, want dankzij de campagnes gaan Nederlanders echt meer bewegen. Na het succes van de vorige jaren heb ik hoge verwachtingen van alle activiteiten van dit jaar. Maar ik vind wèl dat u een moeilijke doelgroep voor het laatst heeft bewaard.

Een beweegcampagne voor chronisch zieken heeft eigenlijk iets tegenstrijdigs. Zeggen we tegen zieken niet vaak `doe maar kalm aan!'? De uitdrukkingen zijn bekend. Als u en ik ziek zijn horen we altijd dat we lekker moeten uitrusten, op krachten moeten komen, ons moeten laten verwennen. Wie ziek is, doet het automatisch ook kalm aan. Ziek zijn zelf kost al genoeg energie.

Maar nu gaan we juist proberen een grote groep chronisch zieken meer te laten bewegen. In plaats van hen te verwennen, willen we dat de mensen die elke dag klachten hebben, die dagelijks medicijnen slikken of nauwelijks de deur uitkomen, in actie komen. Niks `kalm aan doen'. `Kom uit je luie stoel en van de bank', krijgen ze te horen via de activiteiten van FLASH!.

Het komt bijna hard over op een groep die het al niet gemakkelijk heeft. Maar even hard zijn de statistieken. Ook al halen gelukkig steeds meer Nederlanders de norm voor gezond bewegen ­ vijf dagen per week een half uur matig intensieve inspanning- nog altijd sterven jaarlijks zesduizend mensen omdat ze te weinig bewegen.

Zesduizend mensen, dat is en blijft een alarmerend cijfer en daarom steun ik de FLASH!-campagnes van harte. Meer bewegen is niet alleen van levensbelang, een actieve leefstijl verbetert ook de kwaliteit van leven. Het is bekend: wie beweegt voelt zich gezonder en blijer. Wie actief is, kan zelf de deur uit en komt meer onder de mensen. Dat geldt zeker voor chronisch zieken!

Nu begrijp ik dat het niet vanzelf gaat. Zware astmapatiënten zullen niet spontaan aan `Nordic walking' gaan doen ­ u weet wel dat lopen met stokken ­ na het zien van een enkel tv-spotje. En de uitzonderlijke succesverhalen zullen ook maar een klein groepje inspireren. Hoewel ik wel even kwijt wil dat ik natuurlijk onder de indruk was toen ik hoorde dat iemand met de taaislijmziekte een marathon heeft Toespraak Parnassusplein 5 Doorkiesnummer Hebt u 's avonds of in het weekend dringend een Postbus 20350 (070) 340 60 00 voorlichter nodig, belt u dan met het ministerie, 2500 EJ DEN HAAG Fax (070) 340.62.92 telefoon (070) 340 79 11. Daar regelt men dat u Telefoon (070) 340 79 11 wordt teruggebeld.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2 -

uitgelopen. Moet u nagaan wat dat aan training en doorzettingsvermogen moet hebben gekost.

Maar goed, we moeten beginnen bij het begin en allereerst goede randvoorwaarden scheppen.
Want chronisch zieken voelen belemmeringen, zo blijkt uit onderzoek van Prismant en NISB. Veel chronisch zieken vinden sporten duur en best wel eng en ze hebben vaak geen idee hoe ze goed en veilig kunnen bewegen. En er zijn ook lang niet altijd voldoende mogelijkheden in de buurt.

Tegelijkertijd wijzen veel artsen, fysiotherapeuten en ander professionals in de zorg hen misschien nog te vrijblijvend op het belang van sporten. Daar is al veel winst te halen. Ik zou alle zorgverleners willen oproepen om vaker `sport' voor te schrijven om bepaalde klachten te behandelen of te voorkomen.

Dit jaar krijgen ze daarbij de hulp van de laagdrempelige FLASH!-aanpak. Tegelijk met de aandacht in de massamedia zijn er ongelooflijk veel lokale activiteiten waarbij allerlei organisaties en partijen betrokken zijn. Die aanpak sluit ook aan bij mijn Nationaal Actieplan Sport en Bewegen dat ik over enkele maanden presenteer.

Ik kan er nu nog niet te veel over uitweiden, maar ik kan wel een tipje van de sluier oplichten. Een van de belangrijkste punten uit het Actieplan is dat wij sport naar de mensen toe willen brengen, naar de plek waar ze dag in dag uit veel tijd doorbrengen, zoals op school of op het werk.

Voor wie niet werkt of op school zit, willen we de sport naar de buurt brengen en naar huis. Daarmee hoop ik ook veel chronisch zieken te bereiken - en niet te vergeten ook mensen die een rísico lopen op een chronische aandoening zoals mensen met een ernstig overgewicht.

Natuurlijk ga ik ervan uit dat de FLASH!-activiteiten al het eerste succes hebben tegen de tijd dat ik mijn Actieplan presenteer. De manier waarop het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen de campagne opzet en verbindt met hun andere activiteiten spreekt me bijzonder aan. En dan bedoel ik de combinatie van massamedia en lokale ondersteuning dichtbij de mensen.

Maar ook al ben ik bij voorbaat al enthousiast over uw campagne, als subsidieverstrekker ga ik wel berekenen of u en de andere partijen die betrokken zijn bij beweegcampagnes hun geld waard zijn. Met een spoedige nulmeting kunnen we straks de resultaten van het bewegen door chronisch zieken goed beoordelen. Het moet bijvoorbeeld van tevoren duidelijk zijn hoe groot de doelgroep is, wat er nu aan aanbod is en hoeveel de chronisch zieken al bewegen. Toespraak Gelukkig investeert niet alleen de overheid in beweegcampagnes. De verzekeraars zijn ook bijzonder actief. Die zien ook in dat er gezondheidswinst te boeken valt als hun verzekerden er een actieve leefstijl op na houden. Ik ben erg blij met hun

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 3 -

activiteiten. Zo sponsoren ze activiteiten - een van de sponsors van FLASH! is een verzekeraar. Maar ze bieden ook allerhande extra's, al dan niet via hun aanvullende pakketten. En dan denk ik aan sportkeuringen en kortingen op fitness.

Dames en heren, ik wens u allen veel succes met de campagne. `Kalm aan doen' krijgt vanaf nu een andere betekenis. Ik hoop dat veel Nederlanders met een chronische aandoening `kalm aan' beginnen met bewegen en ontdekken dat ze meer kunnen `doen' dan ze ooit voor mogelijk hielden!

Toespraak