Kamervragen senator Van Leeuwen tegemoetkoming ziektekosten

Eerste kamer

Vragen van het lid Van Leeuwen (CDA) op 8 maart 2006 meegedeeld aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.


1. Had het niet voor de hand gelegen het parlement te informeren over de voornemens van de regering de tegemoetkoming voor ziektekosten van de overheidswerkgever aan de gepensioneerden met ingang van 1 januari 2006 geleidelijk af te bouwen, ook al is deze tegemoetkoming een onderdeel van het arbeidsvoorwaardenbeleid?
2. Kunt u zich voorstellen, nu duidelijk is geworden, dat de desbetreffende brief van 22 maart 2005 uitsluitend aan de (overheid)vakbonden is toegezonden, dat de negatieve uitwerking in de diverse akkoorden met de overheidsvakbonden voor de CDA-fractie valt onder de formulering 'onvoorziene en onaanvaardbare inkomensgevolgen, enz.' (Handelingen Eerste Kamer van 27 september 2005, pagina 1-64)?

3. Is er bij de huidige uitkomst naar uw oordeel sprake van een evenwichtige bejegening van actieven én post-actieven?

4. Bent u bereid op korte termijn een overzicht te geven van de knelpunten die intussen zijn opgetreden als gevolg van de invoering van de Zorgverzekeringswet en de Wet op de Zorgtoeslag?

5a. Houdt u nog steeds staande, dat de berekeningen in het boekwerkje 'Financiële gevolgen van de nieuwe zorgverzekering' van uw ministerie een juist beeld geven van de werkelijkheid als gevolg van de invoering van de Zorgverzekeringswet en de Wet op de Zorgtoeslag?
5b. Welke correcties en aanvullingen acht u eventueel gewenst?