Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag - 8 maart 2006

Gemeenteraadsverkiezingen:
Glansrijk debuut voor nieuwe stemcomputers Sdu Uitgevers

Amsterdam - Het nieuwe stemsysteem van Sdu Uitgevers - NewVote - heeft een glansrijk debuut achter de rug. De gemeente Amsterdam nam afscheid van het rode potlood en stemde voor het eerst met de computer. Dertig monteurs stonden paraat maar bleven werkloos. Groot voordeel van NewVote is dat het meerdere stemprocedures tegelijk kan verwerken en met een draadloze verbinding voor een snelle verkiezingsuitslag zorgt. Amsterdam, vanouds hekkesluiter op de verkiezingsavond, kwam al rond half elf met de uitslag, nog voor Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Alleen in Amsterdam Buitenveldert kwamen drie stembureau's zonder stroom te zitten. De kiezers moesten even bij kaarslicht stemmen. Met noodaccu's loste Sdu het probleem snel op.

In het Caransa Hotel in Amsterdam - waar ook Burgemeester Job Cohen zijn stem uitbracht - kijkt een oudere heer heel even wat onwennig naar het scherm: 'ik had gedacht dat er nu helemaal geen mensen meer nodig zouden zijn op het stembureau.' Hij is blij dat hij nog een gezellig praatje kan maken. Het moderne aanraakscherm van de NewVote blijkt ook voor hem kinderspel. Met de duidelijke grote letters en het stapsgewijze stemproces bepaalt hij zijn keuze. Hij mag zelfs twee keer stemmen. Amsterdam hield gisteren ook deelraadverkiezingen. 'Mooi modern systeem hoor' zegt hij 'handiger dan krassen met een potloodje' en verlaat tevreden het stembureau.

Geen rompslomp
Steeds meer gemeenten stappen over op elektronische stemsystemen. De verkiezingsdienst NewVote van Sdu Uitgevers neemt gemeenten veel werk uit handen. De heer W. Versteeg van de gemeente Alphen a/d Rijn is heel enthousiast over de nieuwe Sdu service: 'We hebben er veel minder omkijken naar. We kunnen ons nu meer bezig houden met de verkiezingen zelf. Sdu Uitgevers verzorgt eigenlijk alle rompslomp. Zij zorgen voor de programmatuur, zetten de apparaten tijdig neer en halen ze na de verkiezingen weer op, we hebben geen zorgen over opslag, onderhoud en afschrijving en handmatig tellen is er helemaal niet meer bij. Ook voor ouderen - niet gewend aan moderne apparatuur - is het een heel toegankelijk systeem. Ik heb voor de verkiezingen zelfs in de Turkse moskee een demonstratie gegeven en iedereen was enthousiast over het bedieningsgemak.'

Sdu Uitgevers verwacht dat in de toekomst het aantal gemeenten dat kiest voor NewVote snel zal toenemen vooral omdat meerdere stemprocedures tegelijk mogelijk zijn. Naast verkiezingen voor de gemeenteraad kunnen kiezers - zoals dit jaar in Amsterdam - tegelijkertijd stemmen voor de deelraad of zijn andere referenda mogelijk. In dit debuutjaar van NewVote maakten in Nederland 25 gemeenten gebruik van het nieuwe stemsysteem van Sdu Uitgevers.

Gemeenten die gebruik maken van de nieuwe verkiezingsdienst NewVote van Sdu Uitgevers: Alphen aan den Rijn, Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Bernheze, Culemborg, Drimmelen, Eindhoven, Franeker, Geertruidenberg, Goes, Gorinchem, Heiloo, Hilvarenbeek, Hoogezand, Leiderdorp, Moordrecht, Ridderkerk, Schiedam, Tholen, Uden, Uithoorn, Vlieland en Waalre.

NewVote is de verkiezingsdienst van Sdu Uitgevers. Sdu Uitgevers is een uitgeverij van vakinformatie voor professionals met circa 750 medewerkers in dienst. De informatie wordt geleverd in verschillende vormen, waaronder ook een flink aantal online uitgaven. Belangrijke doelgroepen zijn professionals die in hun dagelijks werk te maken hebben met overheids- en juridische informatie, zoals advocaten, notarissen, beleidsmedewerkers en (juridische) adviseurs. Daarnaast voorziet Sdu Uitgevers onder andere de bouw-, ICT- en industriesector van praktische vakinformatie. Onder de naam Academic Service brengt Sdu Uitgevers ook toonaangevende management- en educatieve boeken op de markt. www.newvote.nl


- Einde bericht -