Socialistische Partij

De Wit wil compensatie koopkracht, De Geus niet doordrongen van problemen

08-03-2006 * Jan de Wit vroeg vanmiddag tijdens het Vragenuurtje aan minister De Geus (Sociale Zaken) wat hij donderdag bij het voorjaarsoverleg met werknemers en werkgevers gaat doen om tot compensatie van inkomensverlies te komen. Het antwoord was omfloerst, maar het kwam er op neer dat hij niets doet. De CDA-bewindsman lijkt nog steeds niet doordrongen van de problemen die het gevolg zijn van kabinetsmaatregelen als de invoering van het nieuwe zorgstelsel.

Half Nederland blijkt er volgens onderzoek van TNS NIPO op achteruit te zijn gegaan. De SP had dit ook al geconstateerd op basis van de berichten die binnen kwamen bij het Meldpunt Inkomen van de partij, waar mensen konden vertellen of hun inkomen er sinds 1 januari op voor- of achteruit is gegaan. Volgens het kabinet zou in 2006 na `het zuur' eindelijk `het zoet' komen. In de praktijk is dus sprake van koopkrachtverlies die varieert van enkele tientjes tot soms wel 200 euro per maand. De Wit wilde op deze eerste dag na het krokusreces weten wat De Geus gaat voorstellen als hij donderdag bij de Sociaal Economische Raad praat met vakbonden en werkgeversorganisaties.

De Geus maakte duidelijk dat volgens hem nog helemaal niet vast staat dat grote groepen er op achteruit gaan. Hij trok het onderzoek van TNS NIPO in twijfel en schoof een serieuze evaluatie voor zich uit, die wil hij pas in april.

De SP hoopt dat de vakbonden hem in het Voorjaarsoverleg niet makkelijk laten wegkomen. FNV-leider Agnes Jongerius wees in aanloop naar het Voorjaarsoverleg op de betekenis van de verkiezingsuitslag van gisteren. "De kiezers hebben hun keuze laten bepalen door het armoedebeleid, het gebrek aan werkloosheidsbeleid en de koopkrachteffecten."

De SP houdt donderdagochtend vanaf 08.00 uur een 'picket line' bij de ingang van het gebouw van de Sociaal Economische Raad in Den Haag. Er wordt, behalve voor compensatie van verloren koopkracht, ook gepleit tegen het volledig open zetten van de grenzen voor goedkope arbeid uit Midden- en Oost-Europa.
Zie ook:
* Actie bij Voorjaarsoverleg voor compensatie en tegen verder openen grenzen
* Geen zuur maar zoet, compensatie moet!