Socialistische Partij

Stemwijzers in de fout

08-03-2006 * De stemwijzers van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) bij de gemeenteraadsverkiezingen hebben veel kiezers op het verkeerde been gezet. In zeventig gemeenten konden kiezers gebruik maken van lokale stemwijzers en meer dan 200.000 mensen hebben zich laten adviseren. De uitkomst van deze adviezen moet veel mensen hebben verrast. Het IPP moet de opzet van de stemwijzers verbreden, of stoppen met de adviezen.

In Amsterdam kwam GroenLinks bij de gebruikers van de stemwijzer veruit als grootste uit de bus, terwijl deze partij in werkelijkheid niet won. Weinig mensen kwamen uit bij de winnaars PvdA en SP. In Rotterdam suggereerde de stemwijzer een grote overwinning voor Leefbaar Rotterdam en veel minder zetels voor de PvdA. In Eindhoven werd het meest geadviseerd om Leefbaar Eindhoven, Nieuw Rechts en LPF te stemmen. De SP, de grote winnaar in deze stad, kreeg bijna de minste adviezen. In Nijmegen kregen D66 en Nederlandse Volksunie de meeste adviezen. Weinig mensen kregen het advies om te stemmen op de uiteindelijke winnaars PvdA en SP. In Apeldoorn kwam de Nederlandse Volksunie op de eerste plaats, maar in werkelijkheid behaalde deze partij geen enkele zetel.

Ronald van Raak SP-senator Ronald van Raak stelt dat het IPP koos voor de gemakkelijke weg, door zich te beperken tot onderdelen van de programma's van de deelnemende partijen: 'Daaraan zijn grote bezwaren verbonden. Het destilleren van vijfentwintig tot dertig stellingen uit de partijprogramma's is altijd eenzijdig: het is beter om programma's op bepaalde punten met elkaar te vergelijken. Het IPP toont zich niet alleen gemakzuchtig, maar heeft ook een heel beperkte visie van politiek. De keuze van burgers voor een bepaalde partij of politicus wordt maar voor een deel bepaald door partijprogramma's, die vaak op de dag van publicatie al zijn achterhaald. Veel mensen kiezen vooral voor een persoon die zij vertrouwen. De morele en ideologische uitgangspunten van een politicus zijn belangrijk om te weten hoe bestuurders zullen omgaan met nieuwe problemen. Een stemwijzer die recht wil doen aan de wijze waarop mensen hun vertegenwoordigers kiezen moet niet alleen aandacht besteden aan programmapunten, maar ook aan de beginselen en de maatschappijvisie van een politicus.'

Ook de stemwijzer voor het referendum over de Europese Grondwet van juni vorig jaar was eenzijdig. Toen kwam bijna elke gebruiker uit op 'voor'. Meer dan zestig procent van de mensen volgde dit advies niet op en stemde uiteindelijk 'tegen'. Om te voorkomen dat het IPP volgend jaar opnieuw in de fout gaat moet ze volgens Van Raak nu heldere keuzes maken. Het instituut kan voor de verkiezingen van Provinciale Staten, Eerste Kamer en Tweede Kamer opnieuw stemwijzers maken, maar dan moeten deze naast de partijprogramma's ook aandacht besteden aan de uitgangspunten en maatschappijvisies van de verschillende partijen. Of het instituut moet zich beperken tot algemene publieksvoorlichting en de pretentie dat zij kiezers kan helpen bij het maken van een politieke keuze laten varen.