Ingezonden persbericht


Onderzoekers azM en MAASTRO clinic ontwikkelen nieuw concept:

Chemotherapie en radiotherapie combineren

Maastricht - Onderzoekers van het academisch ziekenhuis Maastricht en MAASTRO clinic hebben voor het eerst aangetoond dat patiënten met kleincellige longkanker de grootste overlevingskans hebben wanneer zowel de chemotherapie als de bestraling in een zo kort mogelijke tijd krijgen. Zo'n optimale combinatie van verschillende behandelmethodes, die ook bij andere veel voorkomende kankers is toe te passen, verbetert de genezingskans drastisch.

Het artikel - met bijbehorend redactioneel commentaar - over dit onderzoek door onderzoekers van de afdelingen radiotherapie en longziekten van het academisch ziekenhuis Maastricht, MAASTRO clinic, en de University of Wisconsin (VS) verscheen deze week in het Amerikaanse Journal of Clinical Oncology, het meest prestigieuze tijdschrift voor klinische oncologie.

Trager
Hoofdonderzoeker dr. Dirk De Ruysscher van de afdeling Radiotherapie van het azM: "Het was reeds langer bekend dat kankercellen sneller delen om zich te herstellen van de schade die bestraling aanricht. Eigenlijk doen kankercellen voor wat dit betreft in wezen hetzelfde als gezonde cellen, doch gelukkig wat trager. Het gevolg van deze versnelde deling die optreedt vanaf de vierde à vijfde week van de bestraling is dat radiotherapie die langer dan die tijd duurt, minder efficiënt is. Daarom worden patiënten met longkanker in onze afdeling in principe twee keer per dag bestraald: de totale behandelduur is minder dan vier tot vijf weken waardoor de kans op succes toeneemt. Daarnaast wordt de bestraling in kleine stukjes gegeven om de gezonde weefsels maximaal te sparen."

Combineren
Omdat patiënten met longkanker tevens worden behandeld met chemotherapie, om uitzaaiingen elders in het lichaam aan te pakken, stelden de onderzoekers zich de vraag hoe chemotherapie en bestraling het beste gecombineerd zouden worden. Dr. De Ruysscher: "Wanneer bestraling en chemotherapie gelijktijdig worden gegeven, liggen de genezingskansen hoger dan wanneer eerst de chemotherapie en dan pas de radiotherapie wordt toegediend. Wij konden aantonen dat de versnelde deling van kankercellen ook plaatsvindt tijdens chemotherapie en radiotherapie, doch enkel na twee tot drie maanden. Onze gegevens laten toe om op een meer efficiënte, rationele wijze de bestaande chemotherapie en bestraling dusdanig te combineren dat de genezingskansen het hoogst worden met de minste blijvende schade aan de gezonde organen. Bovendien is ons nieuw concept toepasbaar op de combinatie van vernieuwende bestralingsschema's samen met nieuwe, meer specifieke medicijnen tegen kanker én op combinaties samen met chirurgie." Dit nieuwe concept opent dus nieuwe perspectieven voor de behandeling van vele kankerpatiënten en wordt nu reeds op internationale congressen als de nieuwe standaard naar voor geschoven.

Tekst
Het artikel The time between the first day of chemotherapy and the last day of chest radiation is the most important predictor of survival in limited disease small cell lung cancer plus het redactioneel commentaar zijn te vinden via de website van Journal of Clinical Oncology, en wel respectievelijk op www.jco.org/cgi/content/full/24/7/1020 en op www.jco.org/cgi/content/full/24/7/1057

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++