Gemeente Amsterdam

Betere ondersteuning gehandicapten door maatwerk

Persbericht

8 maart 2006
---

Cliënten van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) die een complexe zorgvraag hebben, blijken het maatwerk dat ze geleverd krijgen te waarderen. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gedaan naar de tevredenheid van cliënten over het maatwerk. De grootste waardering is er voor de casemanager, die de cliënten begeleidt en helpt bij hun aanvragen. Een kleine groep cliënten dreigt door hun complexe zorgvraag in het standaard Wvg traject vast te lopen. Deze groep krijgt dit maatwerk. In 2005 zijn zes maatwerkprojecten gestart.

Casemanager: goede begeleiding

De Wvg vergoedt aanpassingen in de woning, rolstoelen en vervoersvoorzieningen voor ouderen en gehandicapten. Sinds 2005 wordt er voor zes verschillende groepen maatwerk geleverd, omdat zij vastlopen in de reguliere Wvg procedure. Bij de meeste groepen is een casemanager ingezet, die fungeert als aanspreekpunt voor de cliënt en voor de organisaties die betrokken zijn bij de uitvoering van de Wvg. Hij/zij begeleidt de cliënten bij de aanvraag van de verschillende voorzieningen. Hij/zij geeft ook aan wat er van de Wvg verwacht kan worden en houdt daarnaast de voortgang van de aanvraagprocedures in de gaten.

Uit klanttevredenheidsonderzoek blijkt dat cliënten de verbeteringen waarderen. De projecten krijgen een rapportcijfer tussen 7 en 8. De casemanager wordt vooral gewaardeerd: hij/zij is duidelijk herkenbaar en biedt de cliënt de meeste steun. Cliënten vinden echter nog steeds dat de aanvraag procedure te ingewikkeld is en de levertijd van voorzieningen te lang. Een kleinere groep cliënten is ontevreden omdat men meer begeleiding en resultaat had verwacht.

Doelgroepen

De projecten zijn opgezet voor de volgende doelgroepen: * Ouders met een gehandicapt kind; * Cliënten met ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose/) en MS (Multiple Sclerose) die onder behandeling zijn bij de MS poli VU; * Revaliderende volwassenen die in de Revalidatie Kliniek Amsterdam zijn opgenomen; * Mensen die recht op verhuiskostenvergoeding hebben; * Cliënten met een persoonsgebonden budget voor een rolstoel of een scootmobiel; * Cliënten met klachten over de dienstverlening die niet via een bestaande procedure kunnen worden opgelost.

Doelen voor 2006

In 2006 wil de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling verschillende maatregelen nemen om de dienstverlening verder te verbeteren. Voor de begeleiding van ouders met een gehandicapt kind en patiënten met ALS/MS wordt een standaard voorzieningenpakket samengesteld. Gebleken is dat veel cliënten dezelfde voorzieningen vragen. Zo vragen veel ouders met een gehandicapt kind een autostoeltje en een fietszitje. Door deze voorzieningen in een standaardpakket op te nemen, kan de levering ervan worden versneld.

Voor mensen die revalideren, is vaak het probleem dat wanneer de revalidatieperiode voorbij is, de Wvgvoorzieningen nog niet geleverd zijn. In 2006 wordt de procedure voor levering van deze voorzieningen versneld.

Wet voorzieningen gehandicapten

Ouderen en mensen met een handicap maken gebruik van de Wvg. De belangrijkste voorzieningen zijn woonvoorzieningen, vervoersvoorzieningen en rolstoelen. Ook een aantal extra kosten die moeten worden gemaakt als gevolg van een handicap komen onder de Wvg in aanmerking voor vergoeding.