Ingezonden persbericht


Persbericht: Zaanstad verkoopt binnen maand 70 sociale koopwoningen

Succesvolle BKZ-constructie biedt landelijke oplossing voor tekort woningen lage inkomens

Zaanstad, 8 maart 2006 - De gemeente Zaanstad heeft alle sociale koopwoningen die in de eerste fase beschikbaar zijn - 70 in totaal - al binnen een maand verkochocht. Vandaag ondertekenden de bewoners van de eerste BKZ-woningen hun akte, waarmee symbolisch ook het succes van de regeling onderstreept werd. De betaalbare koopwoningen worden aangeboden dankzij een speciale regeling van de gemeente Zaanstad, die het voor mensen met een laag inkomen mogelijk maakt om een eigen woning te kopen. De 70 woningen worden in de wijk Saendelft gebouwd.

In totaal worden de komende jaren 500 nieuwbouwwoningen volgens het BKZ-model gebouwd, waarvan 350 in de wijk Saendelft.

Tijdens de bijeenkomst, waarbij de eerste woningen overgedragen werden aan de toekomstige bewoners, stelde wethouder Nel Kroesen (Bouwen en wonen) dat het BKZ-model een landelijke oplossing kan zijn voor het tekort aan woningen voor mensen met een laag inkomen. De succesvolle start van het BKZ-project is hier het bewijs van.

Wethouder Nel Kroesen (Bouwen en Wonen): "De wens van Maxime Verhagen om starters de kans te geven op een sociale koopwoning spreekt mij enorm aan. Wij kunnen zijn vraag beantwoorden met het BKZ-model. Het grote voordeel hiervan is ten opzichte van het idee van Verhagen dat de overheid geen subsidie hoeft te verstrekken. Bewoners kopen naar draagkracht."

BKZ-directeur Micha Wijngaarde benadrukte de transparantheid en helderheid van het model: 'Op de lange termijn betalen de kopers - afhankelijk van hun inkomen - hun woning zelf. In het begin investeert de gemeente mee, maar de regeling is zo opgezet dat de gemeente die aanvangsinvestering na verloop van jaren terugverdient. Dat kan de gemeente weer investeren in de kwaliteit van de sociale woningen of in nieuwe woningbouwprojecten.'