Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA 's-Gravenhage

Uw brief Ons kenmerk
AV/IR/2006/20487

Onderwerp Datum
Jaarplan Werkgroep `Gelijke beloning, dat 8 maart 2006
werkt!'

Hierbij bied ik u het jaarplan van de Werkgroep `Gelijke beloning, dat werkt!' aan.

In de vijfde Voortgangsbrief gelijke beloning (270 99, nr. 13) heb ik u bericht dat gekozen is voor de instelling van een werkgroep `Gelijke beloning, dat werkt!', waarin alle bij gelijke beloning betrokken organisaties participeren, met de nadruk op een op de praktijk gerichte insteek. Op 26 januari jl. heb ik de werkgroep officieel voorgesteld aan de pers. Sindsdien heeft de werkgroep `Gelijke beloning, dat werkt!' een drietal interessedagen georganiseerd en aan de hand van die dagen is het jaarplan door de voorzitter van de werkgroep, Paulien Osse, opgesteld.

In het jaarplan is kort uitgewerkt wat de werkgroep `Gelijke beloning, dat werkt!' in 2006 in ieder geval wil bereiken. Inzet van de werkgroep `Gelijke beloning, dat werkt!'is om bij de keuze van verschillende activiteiten de gelijke beloningsproblematiek in al zijn complexiteit te laten zien en waar nodig aan te pakken. Daarom is gekozen voor een brede doelgroep: individuele werknemers én werkgevers, personeelsfunctionarissen, ondernemingsraden, CAO-onderhandelaar en houders van functiewaarderingssystemen.

Voorbeelden van de voorgenomen activiteiten zijn:

- het benaderen van de verschillende doelgroepen via de site www.gelijkloon.nl,
- het ontwikkelen van een CAO check waardoor werknemers eenvoudig kunnen zien of zij volgens de juiste CAO worden betaald,

- de vereenvoudiging van de Quickscan gelijke beloning in samenwerking met de Commissie Gelijke Behandeling,

- het webbased maken van de Managementtool gelijke beloning,

- het organiseren van een dag van de gelijke beloning in samenwerking met alle deelnemende organisaties,

- de mogelijkheid voor werknemers om zich op te geven voor een
salarisonderhandelingstraining,

- een debat met onderzoekers en wetenschappers over methodieken bij gelijke beloningsonderzoek.

2

Bewust is niet opgenomen wat de verschillende organisaties zelf gaan doen, aangezien dat onder hun eigen verantwoordelijkheid valt. De organisaties zullen allen zelfstandig bij de werkgroep aansluitende activiteiten organiseren en op hun websites een link naar www.gelijkloon.nl opnemen.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)