Gemeente 's-Hertogenbosch

08-03-2006
Gemeente stimuleert beginnende podiumkunstenaars De gemeente heeft al eerder (in de Cultuurvisie) vastgesteld dat de dynamiek van het culturele klimaat moet worden verbeterd door onder meer het vestigingsklimaat voor kunstenaars te verbeteren. Kunstenaars geven een impuls aan die dynamiek doordat zij producties maken en zich manifesteren in de stad. Daarom is besloten het pand Sint Josephstraat 18 op te knappen en geschikt te maken als werkplaats voor podiumkunsten en om subsidies te geven aan beginnende professionele podiumkunstenaars die een productie willen maken. Juist omdat 's-Hertogenbosch geen opleiding voor podiumkunsten heeft, is het zinvol hier een stimulans te geven die de stad aantrekkelijk maakt voor jonge makers.

De werkplaats

Het pand Sint Josephstraat 18 moet allereerst grondig worden gerenoveerd. Het is de bedoeling er twee kleinere werkplaatsruimtes in te richten en een grote ruimte die voornamelijk door dansgroep LaMelis wordt gebruikt. Op de bovenste verdieping komen kantoren. Deze kunnen worden gebruikt door mensen die repeteren in de werkplaatsruimten en door Bossche theatermakers die een vaste kantoorplek zoeken zonder dat ze in de werkplaats hoeven te repeteren. Zoals de planning er nu uitziet, start de renovatie in september aanstaande en wordt de werkplaats in 2007 in gebruikgenomen.

Waarderingsbijdrage voor eerste proeven en producties

Binnen het budget van het Actieplan Cultuurbereik was er afgelopen jaren geld beschikbaar voor Bossche makers. Het succes hiervan is nu structureel ingebed in een subsidieregeling. De "Stimuleringsregeling podiumkunst- en interdisciplinaire producties" is bedoeld voor beginnende podiumkunstenaars en treedt dit jaar in werking. Makers kunnen (een bescheiden) subsidie krijgen als zij zich verbinden aan de stad. Een kleine toetsingscommissie bekijkt of de aanvrager aan de regeling voldoet. Er wordt niet getoetst op artistieke kwaliteit, omdat de regeling beginnende makers de kans wil geven iets uit te proberen zonder dat vast staat dat het resultaat direct topkwaliteit biedt. Hoop en verwachting is dat de geslaagde producties een visitekaartje zijn voor de kunstenaar bij het aanvragen van volgende subsidies bij bijvoorbeeld provinciale en landelijke fondsen. Makers die werken in 's-Hertogenbosch en daarmee de dynamiek in het culturele veld brengen, zich verbinden aan de stad en daarin ook verbindingen creëren, kunnen deelnemen en hiervoor contact opnemen met mw. Pawiroredjo van de afdeling Cultuur, tel. (073) 615 56 75. Voor meer informatie zie ook www.s-hertogenbosch.nl