FNV

FNV: `Verkiezingsuitslag is niet mis te verstaan'

Veel kiezers hebben hun keuze laten bepalen door falend armoedebeleid en teruglopende koopkracht. Met die analyse verklaart FNV-voorzitter Jongerius de grote verliezen van de regeringspartijen. Ze komt aan het woord in FNV e-Magazine van 8 maart 2006.

De regeringspartijen hebben gisteren tijdens de gemeenteraadverkiezingen zwaar verloren, PvdA en SP flink gewonnen.

"Dat is niet mis te verstaan. De kiezers hebben hun keuze laten bepalen door het armoedebeleid, het gebrek aan werkloosheidsbeleid, de koopkrachteffecten, het verkeer en de woonkosten", analyseert FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

Signalen

"Dat zijn onderwerpen waar wij ook al heel lang aandacht voor vragen. Mensen willen weten: kom ik aan een baan, houd ik `m en wat verdien ik eraan? Het kabinet had zich naar aanleiding van de massale demonstratie op het Museumplein al kunnen realiseren dat de burgers een andere agenda hebben. Het kabinet heeft die signalen niet goed opgepikt. Ze zijn doorgegaan met de boodschap: `Iedereen moet z'n eigen verantwoordelijkheid nemen. Wacht maar, de vruchten komen vanzelf.' Maar wanneer dan? We willen het kabinet morgen tijdens het Voorjaarsoverleg hierover nogmaals handreikingen geven."

Jongerius hekelt de samenleving die het kabinet Nederland wil opdringen. "Het komt neer op: je zoekt het zelf maar uit. Maar de burger wil juist meer solidariteit. Geen armoede, maar baan- en werkzekerheid."

Ze wijst erop dat de FNV de gemeenten wel blijft volgen. "We krijgen nu voornamelijk progressieve gemeenteraden, maar de lokale politici die het mandaat hebben gekregen, moeten dat ook waarmaken. Met een goed armoedebeleid en een goed werkgelegenheidsbeleid zonder dat `work first'. Ze moeten ook zorgen dat jongeren een stageplaats krijgen en dat het onderwijs aansluit op de behoefte van de stad."

8 maart 2006

Lees het complete FNV e-Magazine van 8 maart 2006.htm