Partij van de Arbeid


Den Haag, 8 maart 2006


Vragen van de leden Tjon A Ten en Koenders

(beiden PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Ontwikkelingssamenwerking


over abortus in ontwikkelingslanden


1. Hebt u kennisgenomen van het rapport 'Death and Denial: Unsafe Abortion and Property?'


2. Deelt u de visie dat onveilige abortus ' highlights the failure of national governments and the international community to address a public health issue ⤤ ?


3. Zo ja, steunt Nederland de regering van het Verenigd Koninkrijk door leiderschap te tonen en zich wereldwijd in te zetten voor het recht op abortus voor alle vrouwen, inclusief vrouwen met een handicap?


4. Bent u, mede gezien de grote Nederlandse inzet op enerzijds Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten en de MDG's en anderzijds het groeiende conservatisme in delen van de wereld (zie onder andere de Global Gag Rule), bereid om vooral in de partnerlanden de discussie op gang te brengen over liberalisering van hun abortuswetgeving en veilige abortus? Zo nee, waarom niet?


5. Bent u tevens bereid om, zo mogelijk in EUâ¤'verband, zich in te zetten voor postâ¤'abortusâ¤'faciliteiten in zowel privé klinieken als openbare gezondheidsvoorzieningen, zolang er in landen sprake is van 'onveilige en illegale' abortus vanwege de wettelijke strafbaarheid? Zo nee, waarom niet?


6. Bent u ook bereid om, zo mogelijk in EUâ¤'verband, met de Colombiaanse overheid de discussie op gang te brengen om legalisering van abortus op medische gronden en in geval van verkrachting wettelijk mogelijk te maken?


Zie: Death and Denial: Unsafe Abortion and Property, IPPF, London, 2006.
Zie: p. 2.

Zie: p. 12.


---


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 103

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl