Socialistische Partij

Irrgang wil maatregelen tegen geldklopperij via loze 0900-nummers

08-03-2006 * SP-Kamerlid Ewout Irrgang heeft vandaag aan de ministers Brinkhorst (Economische Zaken) en Donner (Justitie) gevraagd om snel maatregelen te nemen tegen het gebruik van loze 0900-nummers waarmee zonder tegendienst geld wordt verdienen.

Irrgang Onlangs werd bekend dat de toezichthouder op de telecommunicatiemarkt, de OPTA, veel klachten krijgt over zogenaamde loze 0900-nummers. Dit zijn nummers die bepaalde `dienstverleners' gebruiken om thuiswerk aan te bieden of studentenkamers. Als de beller reageert op dergelijke nummers dan hangt hij vaak tientallen minuten aan de lijn, zonder dat er uiteindelijk met iemand gesproken wordt.

De toezichthouder blijkt niet te beschikken over de mogelijk om dergelijke oplichtpraktijken aan te pakken. Hier moet volgens de SP snel verandering in komen. Irrgang: "Ik heb de ministers gevraagd of het strafrecht hier niet van toepassing is, zodat het OM er alsnog werk van kan maken. Ook wil ik weten of de minister van Economische Zaken bereid is de bevoegdheden van de OPTA aan te passen, zodat deze in de toekomst wel op kan treden."

Het SP-Kamerlid heeft tevens geïnformeerd of de komende consumententoezichthouder, die naar verwachting medio 2006 wordt geïnstalleerd, zal beschikken over sanctiemiddelen voor dit soort zaken. Irrgang: "Minister Brinkhorst doet zich altijd voor als dé consumentenminister, dus ik ga er vanuit dat hij zich sterk zal maken voor een oplossing van dit probleem."