Gemeente Den Haag

Burgemeester Deetman heeft dinsdagavond 7 maart om 22.45 uur, na telling van honderd procent van de stemmen, de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag bekendgemaakt. In de bijlage treft u de voorlopige uitslag aan.

De PvdA behaalde een winst van vijf zetels en komt op 15 zetels. De Socialistische Partij boekte twee zetels winst en krijgt vier zetels in de nieuwe gemeenteraad. Islam Democraten, Lijst Pim Fortuyn (LPF) en Solidair Nederland zijn nieuw in de raad en krijgen ieder één zetel. De overige nieuwe partijen behaalden onvoldoende stemmen om een zetel te bemachtigen.

Leefbaar Den Haag verloor de vier zetels die de partij in 2002 won en verdwijnt uit de raad. De Politieke Partij Scheveningen leverde twee zetels in: van drie naar één zetel. Het CDA verloor twee zetels en komt uit op vijf zetels. D66 ging van drie naar twee zetels. De VVD verloor één zetel en komt nu uit op tien zetels.

GROENLINKS behoudt drie zetels. De Haagse Stadspartij en de ChristenUnie-SGP behielden beiden hun zetel.

In totaal namen in Den Haag 29 partijen deel aan de verkiezingen. De opkomst bedroeg 47,71% procent. Volgens burgemeester Deetman is de uitslag opmerkelijk door de verschuivingen die hebben plaatsgevonden.

Burgemeester Deetman maakt de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen donderdag 9 maart om 10.00 uur bekend, tijdens een openbare zitting van het centraal stembureau, in de raadzaal van het stadhuis aan het Spui. Dan zal ook worden bekendgemaakt wie, via voorkeurstemmen, lid van de Haagse gemeenteraad zijn geworden.

De voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag is te zien op de website www.denhaag.nl