Raad van State



Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200501839/1
(Bouwvergunning autoverhuurbedrijf Roermond) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Roermond heeft verleend aan autoverhuurbedrijf Autop B.V. voor het vergroten van een stallingsruimte en een kantine op het bedrijventerrein aan de Keulsebaan in Roermond. Het autoverhuurbedrijf heeft een bedrijfspand met een oppervlakte van ongeveer 760 m². De stallingsruimte en de kantine zijn aan het bedrijfspand gebouwd en hebben gezamenlijk een oppervlakte van 520 m². Deze uitbreiding bevindt zich op een afstand van ongeveer 20 meter van een omwonende, die bezwaar heeft gemaakt tegen de bouwvergunning. Het bestemmingsplan laat de bouw van de stallingsruimte en de kantine niet toe. Om dit toch mogelijk te maken, heeft het gemeentebestuur vrijstelling verleend van het bestemmingsplan. Volgens de omwonende is de ruimtelijke onderbouwing van de vrijstelling onvoldoende en mocht het gemeentebestuur geen gebruik maken van de zogenoemde verklaring van geen bezwaar die de provincie heeft verleend. Volgens hem leidt de aanbouw van de stallingsruimte en de kantine tot een onevenredige verstoring van zijn woonomgeving.


* 200502156/1
(Bestemmingsplan "Rokkeveen Kantoren locatie Bredewater (Meerzicht)")
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Rokkeveen Kantoren locatie Bredewater (Meerzicht)" van de gemeente Zoetermeer. Het plan voorziet in de ontwikkeling van maximaal 25.000 m² brutovloeroppervalk kantoorruimte en biedt daarnaast ruimte voor dienstverlening, horeca en detailhandelsvoorzieningen. Ook zullen er parkeervoorzieningen worden aangelegd. Het gebied waar het bestemmingsplan betrekking op heeft, ligt in het zuidoostelijk deel van de wijk Meerzicht aan de zuidzijde van Bredewater, in de oksel van de Afrikaweg en de A12. Twee inwoners van Zoetermeer zijn tegen het plan. Volgens hen bestaat geen behoefte aan nieuwe kantoorpanden en is in de omgeving niet voorzien in voldoende parkeerplaatsen. Verder zijn ze van mening dat een bouwhoogte van 88 meter niet past bij het karakter van de aangrenzende woonbuurt. Tenslotte is volgens hen onvoldoende onderzoek verricht naar mogelijke geluidhinder en de gevolgen voor de luchtkwaliteit.


* 200502651/1
(Spoorwegemplacement Hengelo)
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Hengelo heeft verleend aan Prorail B.V. voor het spoorwegemplacement in Hengelo. Prorail is het niet eens met een voorschrift dat in de vergunning is opgenomen en met de gedeeltelijke weigering om vergunning te verlenen. Het voorschrift beperkt het aantal wagons beladen met gevaarlijke stoffen, waarmee handelingen worden verricht. Daarnaast is de vergunning geweigerd voor zover het betreft het opstellen en rangeren met wagons beladen met toxisch gas en zeer brandbare vloeistof. Volgens Prorail leidt deze aanpak van het gemeentebestuur ertoe dat de flexibiliteit in de bedrijfsvoering onnodig wordt ingeperkt.


* 200503417/1
(Uitkering gemeentefonds Gouda)
Uitspraak over de aanvullende uitkering die de minister van BZK en de staatssecretaris van Financiën hebben toegekend uit het gemeentefonds aan de gemeente Gouda. Op grond van artikel 12 van de Financiële-verhoudingswet kunnen de fondsbeheerders (minister van BZK en de staatssecretaris van Financiën) aan een gemeente een aanvullende uitkering verlenen. Gouda ontvangt sinds 1967 zon aanvullende uitkering. Dit houdt verband met de afwijkende bodemgesteldheid in de gemeente, die zeer hoge kosten voor bouwactiviteiten en voor de aanleg van infrastructuur tot gevolg heeft. De fondsbeheerders hebben in 2001 een aanvullende uitkering verstrekt, met de bedoeling dat de gemeente Gouda in staat wordt gesteld in de jaren tot en met 2007 naar een structureel evenwichtige begrotingspositie te groeien. De gemeente Gouda bestrijdt het besluit van de fondsbeheerders en is van mening dat het Rijk onvoldoende heeft gemotiveerd waarom zij vanaf 2008 geen aanvullende uitkering meer nodig zal hebben. Daarnaast vindt de gemeente dat de fondsbeheerders onterecht een korting van 25% heeft toegepast op de kosten voor het onderhoud van wegen. Volgens de gemeente hadden zij niet ongemotiveerd mogen afwijken van een deskundigenrapport van Grontmij.


* 200504337/1
(Milieuvergunning dierenpension Berkel en Rodenrijs) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Berkel en Rodenrijs heeft verleend voor een dierenpension voor honden en katten aan de Kleihoogt in Berkel en Rodenrijs. De milieuvergunning is verleend voor 40 honden en 40 katten. Enkele omwonenden hebben bezwaar tegen de milieuvergunning en vrezen stankoverlast vanwege dierlijke uitwerpselen en geluidhinder. Het gemeentebestuur heeft om deze redenen beperkende voorschriften in de milieuvergunning opgenomen, maar dat gaat de omwonenden niet ver genoeg.


* 200504398/1
(Lichtreclame wijkgebouw Tilburg)
Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Tilburg heeft verleend voor het plaatsen van een lichtreclame aan de voorgevel van het wijkgebouw aan de Kerkenbosplaats in Tilburg. Het gaat om een kunstwerk in de vorm van een als klok ingestelde blauwe neonverlichting met de tekst "www.ikwoonhier.nl". De verlichting geeft van s ochtends 7.00 uur tot s avonds 24.00 uur op het hele en het halve uur door middel van knipperen het aantal uren weer. Een aantal omwonenden heeft bezwaar tegen de verleende bouwvergunning. De rechtbank in Breda heeft een eerder beroep van de omwonenden gegrond verklaard, omdat de lichteffecten van het kunstwerk door de welstandscommissie ten onrechte niet zijn betrokken bij de toetsing van het bouwplan. Het gemeentebestuur is van mening dat hinderaspecten en lichteffecten niet door de welstandscommissie hoeven te worden getoetst. Het college van burgemeester en wethouders komt dan ook in hoger beroep tegen deze uitspraak.


* 200504481/1
(Verzoek intrekking bouwvergunning Fouragehandel Sint-Maartensdijk)
Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Tholen om het verzoek om de bouwvergunningen voor een bedrijfsloods aan de Sportlaan in Sint-Maartensdijk in te trekken, niet-ontvankelijk te verklaren. De bedrijfsloods is in handen van Fouragehandel Schot-Oudesluijs. Onder meer de Middenstandsvereniging Smalstad, Lidl en Spar hebben verzocht om intrekking van de bouwvergunning, omdat zij willen voorkomen dat de loods, anders dan was aangevraagd, wordt gebruikt als supermarkt. De rechtbank in Middelburg heeft een eerder beroep van de verzoekers tegen de niet-ontvankelijkverklaring door het gemeentebestuur, ongegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank zijn de verzoekers geen belanghebbenden in de procedure.


* 200504646/1
(Exclusieve woningbouw Tytsjerksteradiel)
Uitspraak over de onthouding van goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Fryslân van het bestemmingsplan "Tussengebied Hurdegaryp-Tytsjerk 2004" van de gemeente Tytsjerksteradiel. Het plan heeft betrekking op het gebied tussen Hurdegaryp en Tytsjerk en vormt onder meer de planologische basis voor nieuwe woningbouw in dit gebied. Het plan voorziet in de bouw van 71 woningen op ruime kavels, gericht op het topsegment van de woningmarkt. Voor het overige is het plan conserverend van aard, zij het met mogelijkheden voor landschapsversterking en stimulering van recreatief medegebruik. Het provinciebestuur heeft goedkeuring aan het plan onthouden, omdat het bestemmingsplan zich moet richten op de lokale woningbehoefte. Het college van gedeputeerde staten vindt het plan in strijd met het provinciale beleid. Dit beleid is gericht op het versterken van de positie van de gemeente Leeuwarden op de woningmarkt, met name in het middeldure en dure segment. Er is volgens de provincie slechts ruimte voor één strategische woningbouwlocatie in het topsegment, maar daar wordt al in voorzien door een ander bestemmingsplan, het plan "Tusken Moark en Ie". Het college van burgemeester en wethouders is het uiteraard niet eens met het besluit van het provinciebestuur en is hiertegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200504683/1
(Beëindiging subsidie kermisexploitanten en circusmedewerkers) Uitspraak over het besluit van de minister van VWS om de subsidie aan de Stichting Maatschappelijk Werk ten behoeve van Kermisexploitanten en Circusmedewerkers te beëindigen en haar een afbouwsubsidie te verstrekken. In 2003 heeft de minister van VWS de nota Kennis, Innovatie, Meedoen, Beleid begrotingssubsidies VWS uitgebracht. Daarin is de basis gelegd voor een herziening van het bestaande subsidiebeleid. Eén van de criteria, die worden gehanteerd om te beoordelen of een subsidie kan blijven bestaan, betreft de vraag of er een regulier aanbod op gelijksoortig terrein aanwezig is. De minister heeft de instellingssubsidie aan de stichting beëindigd, omdat haar activiteiten volgens de minister onder het reguliere aanbod vallen van het algemeen maatschappelijk werk. De stichting is van mening dat de redenen van subsidiebeëindiging feitelijk onjuist zijn en in strijd zijn met het beleid van de minister. De stichting voert aan dat kermisexploitanten en circusmedewerkers vanwege het reizend karakter van hun bedrijf en bestaan geen gebruik kunnen maken van de reguliere gemeentelijke voorzieningen. Door het stopzetten van de subsidie wordt volgens de stichting een hele bevolkingsgroep uitgesloten van maatschappelijke zorg.


* 200505110/1
(Afwijzing uitkering wateroverlast Rotterdam) Uitspraak over de afwijzing door de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat van de aanvraag van de gemeente Rotterdam om een uitkering te verlenen op grond van de Tijdelijke regeling eenmalige uitkering bestrijding regionale wateroverlast. Op grond van deze regeling kunnen gemeenten ter stimulering van activiteiten met het oog op bestrijding van regionale wateroverlast een eenmalige uitkering krijgen als tegemoetkoming in de kosten van een uitvoeringsplan. De aanvraag van de gemeente Rotterdam heeft betrekking op vijf projecten. De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft de aanvraag afgewezen, omdat het zogenoemde subsidieplafond was bereikt en er dus geen geld meer was te vergeven. Op de aanvragen wordt in volgorde van datum van ontvangst beslist. De gemeente Rotterdam had een aanvraag gedaan, maar moest deze van de staatssecretaris aanvullen vanwege ontbrekende gegevens. Kern van het geschil is of de staatsecretaris terecht de datum van ontvangst van de aanvullende gegevens als uitgangspunt heeft genomen of, zoals de gemeente Rotterdam aanvoert, de datum van de eerste (onvolledige) aanvraag als uitgangspunt had moeten nemen.


* 200505952/1
(Milieuvergunning Golfkartonfabriek Oudenbosch) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Halderberge heeft verleend voor een golfkartonfabriek aan de Industrieweg in Oudenbosch. Een inwoner is tegen de milieuvergunning, onder meer omdat sprake zou van onaanvaardbare geluidhinder. Deze hinder wordt volgens hem veroorzaakt door het rijden van vrachtwagens, met name tijdens de nachtperiode. De bedrijfstijden zijn ten opzichte van een eerder verleende milieuvergunning uitgebreid van vrijdagavond 22.00 uur tot zaterdagochtend 06.00 uur en met een 3-ploegendienst in plaats van een 2-ploegendienst. Ook het rijden met vrachtwagens is uitgebreid zowel in de avond- als in de nachtperiode. In de nachtperiode vertrekken tussen 04.00 en 07.00 uur acht vrachtwagens.


* 200507597/1
(Speeltuin bij restaurant Sluis)
Uitspraak over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouder van Sluis van het verzoek van een inwoner van die gemeente om op te treden tegen geluidsoverlast van een speeltuin bij restaurant De Lindehoeve aan de Beestenmartkt. De inwoner zegt hinder te ondervinden door stemgeluid afkomstig van de speeltuin. Het gemeentebestuur heeft het verzoek om handhavend op te treden afgewezen, omdat de speeltuin als een buitenterrein moeten worden aangemerkt. Stemgeluid afkomstig van dit buitenterrein moet volgens het gemeentebestuur bij de beoordeling of het restaurant geluidhinder veroorzaakt, buiten beschouwing worden gelaten. Volgens de inwoner heeft de gemeente onvoldoende onderzoek gedaan en moet de speeltuin, gelet op de bebouwing, worden aangemerkt als een binnenterrein. In de speeltuin bevindt zich ook een springkasteel.