KNMG

Maandelijkse lezingencyclus 'KNMG Discours', georganiseerd door KNMG District Rotterdam Datum08-03-2006 t/m 08-03-2006
Geaccrediteerd?nee
LocatieStroom, Rotterdam
Op 8 maart 2006 start KNMG District VI Rotterdam de maandelijkse lezingencyclus onder de naam: KNMG Discours
De lezingen vinden plaats op iedere tweede woensdag van de maand van 18.00 - 19.30 uur bij Stroom, Lloydstraat 1 te Rotterdam. De Discourslezingen gaan over onderwerpen die een relatie hebben met de gezondheidszorg in de regio Rotterdam. KNMG Discours wil een ontmoetingspunt zijn met andere KNMG-leden, bestuurders en beleidsmakers van zorginstellingen, gemeente en deelraden, studenten en patiënten. Onderstaand is een overzicht weergegeven van het programma tot en met juni 2006. Programma KNMG Discours maart t/m juni 2006:
8 maart 2006
Een innoverende opzet van buurtklinieken Wim Kools, chirurg, ex-huisartsWim Kools heeft jarenlang als tropenarts gewerkt in Afrika. Na zijn hernieuwde kennismaking met de gezondheidszorg in Nederland bleef het niet alleen bij verwondering over de geringe aandacht voor patiënten en de moeilijke bereikbaarheid van artsen in het huidige systeem. Hij heeft onlangs zijn plannen voor buurtklinieken gelanceerd en is thans druk bezig met het opzetten daarvan. De buurtkliniek wordt door hem gezien als een model om te komen tot een betere taakverdeling tussen eerstelijns en tweedelijns zorgactiviteiten.

12 april 2006
Endo-Veneus-Laser-Behandeling bij varices: de minimaal invasieve techniek m.b.v. lokale anaesthesie.R. Jairam, chirurg Polikliniek de Blaak. Korte samenvatting van de techniek: Deze behandeling kan poliklinisch dus onder locale anaesthesie worden uitgevoerd.Onder echogeleide wordt de vena saphena magna (vsm) aangeprikt aan de mediale zijde t.h.v. de knie. Indien aanprikken niet lukt, wordt de vsm via een incisie van 1 cm wederom rondom de knie opgezocht. Er wordt een catheter van 5fr in de vsm ingebracht tot aan de sapheno-femorale overgang, hierna wordt de lasercatheter via de catheter opgevoerd. Met behulp van de duplex wordt de positie van de laser in de lies bepaald. Vervolgens wordt de vsm dichtgelaserd. Hierna verlaat patiënt de polikliniek.

10 mei 2006
Regionale Ondersteunings Structuur (ROS) en haar betekenis voor de eerstelijnsgezondheidszorg. Mw. mr. A. VisscherHierbij wordt o.a. ingegaan op de samenwerking op het gebied van allochtonen zorg, complementaire zorg en afstemming van zorgvragen.Informatie volgt per e-mail.

14 juni 2006
Eerstelijnszorg Jan GaleslootInformatie volgt per e-mail. Na afloop van de lezingen is er gelegenheid tot het aanzitten aan een gezamenlijk, bescheiden diner. Let op: Aanmelden voor het diner dient 2 dagen voor aanvang van de lezing plaats te vinden. Voor het diner is een geringe vergoeding verschuldigd van ¤ 12,50 (ter plaatse te voldoen). Aanmelden voor de lezing kan tot uiterlijk de maandag vóór de Discourslezing bij de secretaresse KNMG District Rotterdam, Janneke Vos, telefoon: 010 - 4522959, e-mail: dsb.rijnmond@planet.nl. E-mailgegevens:
De verzending van informatie over de data en het Discoursprogramma geschiedt per e-mail. Wilt u ook op de hoogte blijven van het Discoursprogramma, geef dan uw e-mailadres door aan: Janneke Vos, secretaresse KNMG district VI, Max Euwelaan 72, 3062 MA Rotterdam, E-mail: dsb.rijnmond@planet.nl, of zend haar een mailtje met de tekst: Informatie over de KNMG.