Gemeente Tiel


Diploma voor Tielse oudkomers

Woensdag 8 maart 2006 ontvangen 38 inwoners van Tiel het diploma van de inburgeringscursus voor oudkomers waaraan zij het afgelopen jaar hebben deelgenomen. Wethouder Frans van Oostveen overhandigt de certificaten om 16.00 uur in het gebouw van Roc Rivor aan de Bachstraat in Tiel.

Inburgeringscursus voor oudkomers
De inburgeringscursus voor oudkomers heeft als doel de deelnemers een kans te bieden Nederlands te leren in combinatie met een toekomstgerichte cursus, waardoor zij kunnen participeren in de Nederlandse samenleving. Naast lessen in de Nederlandse taal volgen de deelnemers naar keuze lessen op het gebied van opvoedingsondersteuning of oriëntatie op de Nederlandse samenleving. Sommige deelnemers volgen een traject gericht op de arbeidsmarkt. Het certificaat van de inburgeringscursus maakt toelating tot verschillende vervolgopleidingen mogelijk.

Nieuwe cursus
In mei 2006 start opnieuw een programma voor oudkomers. Belangstellenden kunnen hiervoor informeren bij stichting Vluchtelingenwerk en Nieuwkomers Rivierenland (V&NR), mevr. Josine Janssen, telefoonnummer (0344) 63 90 72. In de inburgeringscursus werkt de gemeente Tiel samen met ROC Rivor, Vluchtelingenwerk en nieuwkomers, stichting Kinderopvang Buren Tiel en welzijnsorganisatie Mozaïek.

Oudkomers
De cursus is bestemd voor zogenaamde oudkomers. Dit zijn mensen van 18 jaar en ouder die voor 30 september 1998 naar Nederland zijn gekomen en in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning. Deze groep valt niet onder de Wet inburgering Nieuwkomers die in 1998 van kracht werd waarin mensen van buiten de Europese Unie verplicht worden gesteld een inburgeringstraject te volgen. De grootte van de groep oudkomers en het feit dat veel oudkomers de Nederlandse taal niet beheersen heeft geleid tot de inburgeringscursus voor oudkomers.

Adresgegevens
Stichting Vluchtelingen en Nieuwkomers Rivierenland Achterweg 11
4001 MV Tiel