Lezing over de vraag of religie achterhaald is

'S-HERTOGENBOSCH, 3-060302 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert in samenwerking met de Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch op 8 maart 2006 de eerste van vier avonden in de lezingenreeks Geloof en verlichting. Het voor en tegen van religie. De lezingenreeks behandelt vier grote bezwaren tegen religie. Deze avond komt de vraag "is religie achterhaald?"aan bod. De reeks vindt plaats in de Avans Hogeschool, Onderwijsboulevard 215 te 's-Hertogenbosch, van 19.30 - 21.45 uur.


Empirisch theoloog Hans van der Ven (Radboud Universiteit Nijmegen) en arabist Jan Jaap de Ruiter (Universiteit van Tilburg) spreken over het bezwaar dat religie niet meer van deze tijd is. In de moderne samenleving is geen plaats meer voor religies die de absolute waarheid claimen en de mens oproepen zich te onderwerpen aan de wil van God.

Op 15 maart buigen ethicus Frans Jacobs (Universiteit van Amsterdam) en filosoof Herman de Regt (Universiteit van Tilburg) zich over de vraag of religie en wetenschap twee naast elkaar bestaande modellen zijn om naar de werkelijkheid te kijken, of dat zij elkaar volstrekt uitsluiten.

Psychologe Hans Alma (Universiteit voor Humanistiek) en filosoof Theo de Wit (Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht) geven op 22 maart hun visie op het bezwaar dat religie mensen onvrij maakt. Religieuze geboden en verboden maken het mensen onmogelijk hun eigen keuzes te maken en te genieten van het leven. Anderzijds zijn er ook mensen die menen dat hun geloof hen juist vrij maakt voor die waarden waar het in het leven écht op aankomt.

Een vierde vaak gehoorde klacht tegen religie is dat zij principieel conservatief is. Maar er zijn veel voorbeelden van mensen die hun progressieve opvattingen juist ontlenen aan hun geloof. Over deze kwestie spreken arts en filosoof Paul Juffermans en politiek filosoof Evert van der Zweerde (Radboud Universiteit Nijmegen) op 29 maart.

De lezingenreeks wordt op 13 april 2006 van 13.00 - 17.00 uur, in Studiecentrum Soeterbeeck te Ravenstein afgesloten met een seminar over Religie en geweld. Veel geweld wordt religieus gemotiveerd. Maar is de neiging geweld te gebruiken inherent aan religie? Sprekers zijn: Jean-Pierre Wils, hoogleraar Theologische Ethiek aan de Radboud Universiteit, en Gerrit Manenschijn, emeritus hoogleraar Ethiek aan de Theologische Universiteit Kampen.

Meer informatie en voorinschrijving via de website www.ru.nl/soeterbeeckprogramma/geloof, via
e-mail info@soeterbeeck.ru.nl. of per telefoon (024) 361 55 55.




Soeterbeeck Programma