Gemeente Heerenveen

terug in opgeknapte woudsterweg

---

persbericht

Historisch Japikspad komt terug in opgeknapte Woudsterweg

07/03/2006

Woensdag 8 maart aanstaande om 16.45 uur vindt de officiële opening plaats van de Woudsterweg die het afgelopen jaar een metamorfose heeft ondergaan. De openingshandeling bestaat uit het planten van een tweetal Jacobsappelbomen door wethouder Frans Bouwers en een toekomstig verzorger van de appelbomen.

De Woudsterweg heeft een metamorfose ondergaan waarbij de weg is versmald, parkeervakken zijn aangelegd en opritten en voetpad zijn herstraat. Deze zomer wordt er ook een nieuwe slijtlaag aangebracht. Daarnaast is het `laaneffect' van de Woudsterweg versterkt door het kappen van een aantal bomen en het planten van een vijftigtal nieuwe lindes.

Door middel van de aanleg van een schelpenpad (op het oude fietspad) wordt het Japikspad, een eeuwenoude pelgrimsroute van St. Jacobiparochie naar Santiago de Compestela in Spanje, geaccentueerd. Nabij de Woudsterweg, richting het museum is een plaquette geplaatst met informatie over het Friese deel van de route en de totale pelgrimsroute.

Het idee om het cultuurhistorisch belang van deze plek te markeren is ontstaan uit het transnationale EU Interreg IIIB project Town-Net waarin de A7-zone partner is. In elk van de vijf A7-gemeenten is gekeken naar de mogelijkheid om bij een reeds gepland project een toevoeging te doen op het gebied van ruimtelijke kwaliteit. Deze vijf pilots worden allemaal in de eerste maanden van 2006 gerealiseerd met financiering van het Town-Net project. Het stilstaan bij deze pelgrimsroute past goed bij de Europese doelstellingen van het Town-Net Project.