Ingezonden persbericht


PLATFORM TOT BEHOUD VAN HET VALKHOFPARK

persbericht

Nijmegen, 7 maart, 2006

De volksraadpleging over de herbouw van de donjon in het Valkhof heeft als uitkomst dat een ruim-krappe meerderheid van de deelnemers voor de bouw van een toren in het park kiest (60-40). Wij willen de nieuwe gemeenteraad van Nijmegen oproepen om op basis van deze uitslag als lokaal bestuur op geen overhaast besluit te nemen over de toekomst van het park, welk een monument is van nationale betekenis.

Het Valkhof geniet een dubbele bescherming als rijksmonument. Bovendien is het park onderdeel van een beschermd stadsgezicht. De staatssecretaris merkte afgelopen week in haar brief aan het Nijmeegse college van Burgemeester en Wethouders dan ook op dat een herbouw van de donjon op het Valkhof strijdig is met de cultuurhistorische betekenis van het park, en geen bijdrage levert aan een ontwikkeling die vanuit cultuurhistorisch oogpunt gewenst is.

"Diverse argumenten afwegend kom ik tot de conclusie dat herbouw van een donjon op het Valkhof strijdig is met de cultuurhistorische betekenis van het park en geen bijdrage levert aan een ontwikkeling die vanuit oogpunt van cultuurhistorie gewenst is."

Het Platform tot behoud van het Valkhofpark onderschrijft de visie van de staatssecretaris. Het platform verzet zich tegen de komst van de toren in het park en ziet het als haar taak om het park hiertegen te beschermen. Wij bepleiten een opknapbeurt en een verfraaiing van het park. Graag wijzen wij u nog op de medewerking die door de Rijksdienst in de brief aan het college van Nijmegen geboden wordt om te onderzoeken hiervoor wat de mogelijkheden zijn om aan de huidige locatie een positieve impuls te geven. .

Contactpersoon:
Pieter Jansen, Platform tot behoud van het Valkhofpark. Mobiel: 06 20712191. Godfried Verstegen, Platform tot behoud van het Valkhofpark. Mobiel: 06 24863344

p/a De Broeikas
Daalseweg 30
6521 GM Nijmegen
www.valkhofpark.nl