Gemeente Zaanstad

Gemeente en corporaties werken samen in Woon wijs! Aanpak woonfraude in Zaanstad
07-03-2006

Gezamenlijk persbericht van de gemeente Zaanstad, Rochdale, ZVH, Goed Wonen Assendelft en Parteon

Woon wijs! is een gezamenlijk project van de gemeente Zaanstad en de woningcorporaties Rochdale, ZVH, Goed Wonen Assendelft en Parteon. Het doel is om woonfraude te bestrijden. Ook zal woongerelateerde fraude, zoals een ten onrechte ontvangen uitkering of huurtoelage, worden aangepakt. Om dit te bereiken vergelijken gemeente en corporaties gegevensbestanden met elkaar en wordt een meldlijn ingesteld.

Vanaf 1 april 2006 zal in Zaanstad worden gecontroleerd op woonfraude. Mensen die zonder toestemming van de eigenaar en de gemeente een woning onderhuren of onderverhuren houden zich niet aan de regels. Woningzoekenden worden hierdoor gedupeerd; ze moeten langer op een woning wachten. Daarnaast komt onderhuur niet ten goede van de sociale samenhang van de buurt. Onderhuurders zijn vaak niet betrokken bij de buurt en voelen zich niet verantwoordelijk voor de staat van de woning.

Woon wijs! gaat gegevens van gemeentediensten en corporaties met elkaar vergelijken. Als gegevens niet met elkaar overeenkomen dan gaan corporaties bij de woning langs om te kijken wie er nu eigenlijk woont. Deze bevindingen kan Sociale Zaken van de gemeente gebruiken om vermoedens van uitkeringsfraude te onderzoeken.

Als blijkt dat de woning is onderverhuurd, dan verzoekt de corporatie de hoofd- en onderhuurder de woning te verlaten zodat het huurcontract kan worden ontbonden. Mocht aan dit verzoek geen gehoor worden gegeven dan zal de betreffende corporatie actie ondernemen om de woning te kunnen ontruimen. Als aan het licht komt dat onterecht een uitkering wordt ontvangen, dan wordt deze stopgezet en teruggevorderd.

Als bewoners een sterk vermoeden hebben dat op een bepaald adres sprake is van woonfraude, dan kunnen zij de meldlijn bellen, telefoon 0900 235 235 2. Dit kan desgewenst anoniem. De privacy van de betrokken personen is gegarandeerd. Naast individuele meldingen zullen corporaties en gemeente zich richten op grootschaliger onderzoek op buurt- of wijkniveau. Het voornemen is om bestanden te vergelijken van wijken of buurten, te beginnen in de herstructureringswijken in Zaanstad.

Bijgewerkt op 07-03-2006