Provincie Friesland

N 35TweetalTRuim E 3 ton voor twee innovatieve boten

Een sloep, aangedreven door waterstof én een kajuitmotorjacht voor rolstoelgebonden mindervaliden krijgen subsidie uit het Regionaal Innovatie Programma Fryslân/ Fryslân Fernijt. Gedeputeerde Staten hebben uit dit budget E 305.566,- toegezegd voor deze twee innovatieve boten.

Het project 'Hydrogen Express' (E100.000,- ).
Dit project is gericht op het ontwikkelen van een brandstofcelboot in Fryslân. Daarnaast wordt de technologische kennisontwikkeling en innovatie op het gebied van elektrisch varen gestimuleerd.

Een brandstofcelboot is een elektrisch aangedreven sloep, uitgerust met brandstofcellen en waterstof als brandstof. Met deze aandrijving kan de boot twee à drie dagen varen zonder te tanken. Een brandstofcel kent bovendien een kortere oplaadtijd dan een traditionele accu (15 minuten in plaats van ca. 6-8 uur). Door de relatief grote actieradius van deze boot kunnen meerdaagse vaartochten worden gehouden in het gehele Friese watersportgebied. Door de geluidsarme en stankvrije motor kunnen de Friese kernkwaliteiten rust, stilte en frisse lucht optimaal worden beleefd. Doel van het project is het versterken van de concurrentiepositie van het Friese bedrijfsleven door het stimuleren van technologische kennisontwikkeling en innovatie op het gebied van elektrisch varen. 'Kenniscentrum Jachtbouw' zal de opgedane kennis zowel tijdens als na de projectperiode in de sector breed uitdragen waardoor jachtbouwers worden gestimuleerd en geïnspireerd om aan te haken bij deze innovatieve ontwikkeling. Naar verwachting zal de 'Hydrogen Express' leiden tot een brede toepassing van de brandstofceltechnologie in de recreatieve en toeristische sector. Vooral bij de bootverhuurbedrijven zal dat het geval zijn waardoor de bestaande werkgelegenheid in de Friese watersportsector wordt versterkt. Omdat Fryslân zich bij deze ontwikkeling als koploper positioneert, biedt het project mogelijkheden om de (internationale) concurrentiepositie van de jachtbouwsector, botenverhuursector en de bijbehorende industrie te vergroten. De brandstofcelboot is een primeur voor Nederland en wordt voor het eerst publiekelijk gepresenteerd tijdens de 'Frisian Solar Challenge', die tijdens Friesland Vaart in juni 2006 in Fryslân wordt gehouden.

Motorjacht voor rolstoelgebonden gehandicapten(E 205.566,-). Het project, dat uniek is in Nederland, realiseert "een aangepast kajuitmotorjacht. Een jacht dat speciaal aan personen die aan een rolstoel zijn gebonden én hun gezin kan worden verhuurd. Met het jacht kan men vervolgens zèlf gaan varen. Het betreft een boot waarbij gebruik wordt gemaakt van innovatieve aandrijvingtechniek van twee afzonderlijk van elkaar functionerende elektromotoren. Verwacht mag worden dat een substantieel deel van de doelgroep belangstelling heeft voor deze vorm van watersport. Omdat met de introductie van de rolstoelboot een nieuwe markt voor de botenverhuursector wordt aangeboord, ontstaat nieuwe bedrijvigheid in de sector Recreatie en Toerisme in Fryslân.

Regionaal Innovatie Programma Fryslân
Om de in Fryslân aanwezige kansen voor innovatie beter te benutten hebben de Provincie Fryslân en de Europese Commissie het Regionaal Innovatie Programma Fryslân (RIPF/Fryslân Fernijt) opgezet. De doelstelling van het programma is om de concurrentiepositie van het Friese bedrijfsleven te versterken door middel van het verstrekken van subsidies voor projecten op het gebied van innovatie, kennisoverdracht en netwerkvorming. In het kader van het programma is subsidie mogelijk voor experimentele, risicovolle (publiek/private) samenwerkingsprojecten, die nieuw zijn voor Fryslân, en die passen binnen de thema's Water, ICT en Recreatie en Toerisme. Het totale budget voor het programma bedraagt E 6 miljoen, waarvan E 3 miljoen subsidie van de Europese Commissie en E 1 miljoen van het Ministerie van Economische Zaken, en loopt tot en met 2006.