Provincie Friesland

Provinciaal Platform Zorg vervangt regiovisies

Fryslân krijgt -als het aan Gedeputeerde Staten ligt- een Provinciaal Overleg- en Adviesplatform Zorg. Een voorstel daartoe zal worden voorgelegd aan Provinciale Staten. In dit platform kunnen partijen in de zorgsector afspraken maken over de koers van de zorg en over het oplossen van knelpunten. Het platform wordt ook het adviesorgaan voor het college van Gedeputeerde Staten als het gaat om de financiering van projecten in de zorg.

Met het instellen van het platform verdwijnen de regiovisies in de zorg. Regiovisies zijn gezamenlijke toekomstvisies van bij de zorg betrokken partijen op een deelgebied in de zorg, zoals geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en preventie. De zorgspecialisten in Provinciale Staten hebben aangedrongen op een alternatief voor deze regiovisies. Overleg hierover met de partijen op het gebied van zorg, welzijn en wonen heeft geresulteerd in de beoogde oprichting van het Provinciaal Overleg- en Advies Platform Zorg.

Het platform zal bestaan uit een kerngroep van vier leden, die onderwerpen voorbereidt. Afhankelijk van het onderwerp sluiten experts op het betreffende terrein zich aan. Op die manier ontstaat een slagvaardige en flexibele structuur rondom thema's. Het platform kiest ervoor om zorg niet alleen in termen van problemen en knelpunten te benoemen. Zorg biedt immers ook kansen, bijvoorbeeld op economisch gebied (werkgelegenheid). De zorg in Fryslân kenmerkt zich bovendien onder meer door een sterke mantelzorg en vrijwilligersstructuur.

Het college wil voor de komende vier jaar, jaarlijks E 1 miljoen beschikbaar stellen voor projecten die uit het platform voortkomen. Daarmee worden ook andere zorgpartijen gestimuleerd en opgeroepen om bijdragen te leveren. Criteria voor financiële steun zijn dat projecten zowel voor de zorgverlening als voor de economische ontwikkeling in Fryslân een impuls betekenen.