Gemeente Wijdemeren


07/03/06

Hoge opkomst: 63% van inwoners heeft stem uitgebracht CDA blijft grootste partij in gemeente Wijdemeren

Het CDA blijft de grootste partij in de gemeenteraad van Wijdemeren en krijgt 5 zetels, één minder dan in de afgelopen periode. De VVD behoudt 4 zetels in de raad. De PvdA kreeg er veel stemmen bij en gaat van 2 naar 3 zetels. Dit geldt ook voor Groen Links die gaat van 1 naar 2 zetels. Dorpsbelangen Loosdrecht en Dorpsbelangen Wijdemeren behouden het aantal zetels van de afgelopen periode met respectievelijk 3 en 2. D66 kreeg te weinig stemmen om één zetel in de raad te behouden. De opkomst was goed, 63% van de inwoners, ging vandaag stemmen. In 2001 was dit 50%.

Deze uitslag maakte burgemeester Don Bijl vanavond bekend in een volle raadzaal in het gemeentehuis van Wijdemeren. Hij begon met een compliment aan de kiezers, want maar liefst 11.434 inwoners hebben gestemd, 2.254 meer dan in 2001. Na de bekendmaking vroeg hij de fractievoorzitters om een eerste reactie. Wim Neef van het CDA is erg blij met het resultaat en dankte de kiezers. "Wijdemeren verdient een stevig en goed bestuur. Het CDA gaat de formatie leiden en zal dit zo snel en goed mogelijk doen." Els Kruijt van de VVD vindt het jammer gelijk te blijven qua zetels hoewel haar partij wel meer stemmen heeft gekregen. "Dat wij meer kiezers hebben gekregen is een goede ontwikkeling. Wij willen graag deelnemen aan de coalitie en wachten op een uitnodiging van de grootste partij."

Fantastisch
Lia Moote van de PvdA is heel gelukkig met de uitslag. "Het is fantastisch en het voelt geweldig." Zij dankte de kiezers en haar team voor de steun. Nieuwkomer Jaap van Waveren van Dorpsbelangen Loosdrecht was kort en krachtig. "De uitslag is positief en mede te danken aan het goede werk dat de fractie de afgelopen 2 jaar heeft gedaan." Nelleke Schenkkan sprak over de verdubbeling van het aantal zetels. "Het is fantastisch. De kiezer heeft Groen Links beloond. Wij hebben campagne gevoerd zonder franje. De kiezer heeft ons beoordeeld op het werk van de afgelopen tijd." René Voigt is blij met 400 extra stemmen, al heeft het geen extra zetels opgeleverd. "Twee is ook mooi." De opkomst in Wijdemeren vond hij "grandioos". Nanne Roosenschoon nam het verlies van D66 sportief op. Hij feliciteerde alle kandidaten die gekozen zijn en zei vertrouwen te hebben in hun werk voor de komende periode.

Klik op onderstaande links voor:


* Overzicht stemmenaantallen

* Overzicht stemmenaantallen in procenten
* Grafiek stemmenaantallen