Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht week 10 / 2006


Maastricht in 2030?

Hoe ziet Maastricht er uit in 2030? De nota `Structuur- en Mobiliteitsbeeld' geeft de visie weer van het gemeentebestuur. Wat vindt u van deze visie? Kijk op www.maastricht.nl en reageer op stellingen over wonen, werken en verkeer in het Maastricht van 2030.


GemeenteLoket gaat bedragen afronden

Het GemeenteLoket gaat bij contante betalingen bedragen afronden op vijf eurocent. Dit gebeurt vanaf 1 april. Bij pin- en chipbetalingen wordt er niet afgerond en betaalt u het exacte bedrag.

Plastic flessen en flacons

Gebruik de container voor kunststof flacons alleen voor plastic flessen. Andere plastic voorwerpen, zoals champignonbakjes of boterkuipjes, zijn niet geschikt voor hergebruik. Deze horen thuis in de restzak.

>
Uitslag verkiezingen
>
Onafhankelijke rekenkamer
>
Vergadering adviescommissie Seniorenbeleid
>
Servicepunt Ambachten in Maastricht
>
Nieuwsbrief Heugemerveld
>
Vergadering Commissie Naamgeving
>
Wegwerkzaamheden
>
Fototentoonstelling 'The Golden Age' in het Centre Céramique >
Lokale helden
>
Mededelingen 8 maart 2006

Laat uw stem horen over wonen, werken en verkeer in de toekomst Uw mening telt!

Het gemeentebestuur presenteerde enkele weken geleden de nota `Structuur- en Mobiliteitsbeeld'. Hierin geeft het gemeentebestuur haar visie op de ruimtelijke ordening en infrastructuur in het Maastricht van 2030. De gemeente wil ook uw mening horen over het beeld dat in deze nota gepresenteerd wordt.

De nota vindt u op de website van de gemeente Maastricht. Kijk hiervoor op www.maastricht.nl/2030. Hier vindt u ook enkele stellingen over onderwerpen uit de nota waarop u kunt reageren.

U kunt ons ook schrijven of een e-mail sturen met uw mening. Tot 1 mei worden alle reacties verzameld. Ze worden als uitgangspunt gebruikt voor enkele discussieavonden of -middagen waarop het bestuur en de beleidsmakers van de gemeente met u van gedachten willen wisselen over de toekomst van Maastricht. Zorg dus dat ook uw mening wordt meegenomen tijdens deze discussie en breng uw stem uit op onze internetsite!

Wilt u de nota op papier ontvangen? Bel of mail het GemeenteLoket.

> Discussiëren over wonen en bereikbaarheid - breng uw stem uit


GemeenteLoket gaat bedragen afronden vanaf 1 april

Afbeelding Vanaf 1 april 2006 gaat het GemeenteLoket bedragen bij contante betalingen afronden op vijf eurocent. Bij pin- en chipbetalingen worden de bedragen dus niet afgerond.

Hoe wordt er afgerond? De bedragen worden als volgt afgerond: EUR 0,01 = EUR 0,00
EUR 0,02 = EUR 0,00
EUR 0,03 = EUR 0,05
EUR 0,04 = EUR 0,05
EUR 0,06 = EUR 0,05
EUR 0,07 = EUR 0,05
EUR 0,08 = EUR 0,10
EUR 0,09 = EUR 0,10


Container voor plastic flessen en flacons

Gebruik de containers voor plastic alleen voor plastic flessen en flacons. Ander plastic materiaal hoort thuis bij het restafval.

In de containers mogen alleen plastic flessen en flacons die gebruikt zijn voor (vloei)stoffen als water, (fris)drank, zeep, shampoo, afwasmiddel, schoonmaakmiddel, melk, plantaardige olie, azijn of (was)poeders.

Boterkuipjes, tandpastatubes, plastic zakken, champignonbakjes enzovoort mogen er dus niet in. Deze voorwerpen zijn weliswaar van plastic gemaakt, maar het zijn geen flessen en flacons en daarom niet geschikt voor hergebruik. Het kost de gemeente veel geld om deze voorwerpen uit het afval te verwijderen.

Flessen of flacons die schadelijke stoffen (verf, motorolie enzovoorts) bevatten, horen thuis bij het klein chemisch afval (KCA). Deze zijn vaak te herkennen aan het KCA-logo (een huisvuilcontainer met een kruis erdoor).

top

Uitslag verkiezingen

Hoe heeft Maastricht gestemd? De uitslagen van de gemeentelijke verkiezingen vindt u op deze pagina.

top

Onafhankelijke rekenkamer

In zijn vergadering van 21 februari 2006 heeft de gemeenteraad van Maastricht besloten de reeds bestaande RekenKamerCommissie om te vormen tot een volledig onafhankelijke rekenkamer. Dat betekent dat de rekenkamer uitsluitend uit externe leden bestaat die geen binding hebben met de gemeente of met de gemeente gelieerde instellingen. Daarmee is de onafhankelijkheid van de rekenkamer nog meer gewaarborgd.

De lokale rekenkamer toetst de doelmatigheid en doeltreffendheid van het gemeentelijk beleid. Het werk van de rekenkamer kenmerkt zich door objectiviteit en onafhankelijkheid, dat wil zeggen onpartijdigheid en niet-vooringenomen. De rekenkamer wil met haar rapporten leer- en verbeterprocessen stimuleren en aanbevelingen doen waardoor de gemeente Maastricht effectiever en efficiënter kan werken. De rapporten van de rekenkamer zijn openbaar.

De Verordening op de Rekenkamer Maastricht is gepubliceerd in het Gemeenteblad nummer C22 en ligt vanaf 9 maart aanstaande zes weken ter inzage bij het GemeenteLoket (zie rubriek GemeenteLoket). Wilt u meer informatie of wilt u de verordening digitaal, mail dan naar maurice.cobben@maastricht.nl.


Vergadering adviescommissie Seniorenbeleid

De adviescommissie Seniorenbeleid Maastricht vergadert op maandag 13 maart in het Stadhuis (Luikse kamer). De vergadering begint om 10.00 uur en is openbaar. Op de agenda staan onder andere het jaarverslag en het publieksdebat 'Ouder worden in Maastricht'.

De commissie verzorgt op 28 maart een publieksdebat voor ouderen in Centre Céramique. Het debat begint om 19.00 uur en gaat over de onderwerpen Wonen, Welzijn en Zorg én de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De commissie heeft eind vorig jaar opiniepeilingen gehouden onder senioren van zestig jaar en ouder over het onderwerp `wonen-welzijn-zorg' en over de producten en diensten die hiermee samenhangen. Dit is gebeurd in de vorm van een aantal bijeenkomsten in de buurten. Een van de onderwerpen die naar voren kwamen in de peilingen: senioren vinden de kwaliteit van wonen, welzijn en zorg in hun buurten erg belangrijk. Men vindt dat de politiek dit onderwerp grote prioriteit moet geven. De uitkomsten van de peilingen worden als rode draad gebruikt bij het debat. De commissie wil door deze activiteiten het onderwerp `wonen-welzijn-zorg' meer onder de aandacht brengen bij haar doelgroep, de senioren van Maastricht.

Wat doet de adviescommissie?

Op strategisch/tactisch niveau een bijdrage leveren aan een voor ouderen in Maastricht zo optimaal mogelijk leefklimaat. Ze werkt specifiek op de terreinen Wonen, Welzijn en Zorg. Ze doet dit door gevraagd en ongevraagd advies te geven aan burgemeester en wethouders van Maastricht en belangrijke vraagstukken over ouderenparticipatie en ouderenbeleid onder de aandacht te brengen. Daarnaast organiseert ze themadebatten en andere publieksactiviteiten voor belangrijke doelgroepen.


Servicepunt Ambachten in Maastricht

Vorige week openden het Hoofdbedrijfschap Ambachten en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) op zeven locaties in ons land een Servicepunt Ambachten. Oorspronkelijk zou de locatie Den Bosch het meest zuidelijk zijn, maar de Federatie Ondernemers Verenigingen Maastricht (FOVM) en de gemeente hebben zich ingezet om een zevende punt te realiseren in Maastricht. Jo Persoon, voorzitter FOVM: "We hebben hier al succes geboekt met het Servicepunt Detailhandel. De raad van bestuur van CWI kondigde onlangs al aan dat ze ons model landelijk gaan uitrollen. Dit én de inzet van de gemeente Maastricht heeft ervoor gezorgd dat we erin zijn geslaagd om een servicepunt Ambachten in Maastricht op te zetten."

Het woord ambachten roept vaak beelden van nostalgie en soms ook stoffigheid op. Helaas brengt dit ook met zich mee dat daardoor een tekort aan vakbekwame mensen ontstaat. Maar de sector ambachten kampt met meer problemen. Er is sprake van toenemende vergrijzing terwijl aan de andere kant de animo voor bedrijfsovernames afneemt. Het aantal startende ondernemers is niet voldoende waardoor er een terugloop is van het aantal bedrijven in verschillende branches. Bovendien hebben sommige branches te maken met een groeiend tekort aan geaccrediteerde leerbedrijven. Wethouder Han Hoogma: "Het servicepunt Detailhandel heeft zijn vruchten afgeworpen. Als we nu op een vergelijkbare manier een impuls kunnen geven aan de ambachten en daarmee ook aan de werkgelegenheid in Maastricht, moeten we dat zeker doen. We waren van mening dat de afstand vanuit Den Bosch te groot was om de Zuid-Limburgse bedrijven adequaat te kunnen bedienen. De gemeente Maastricht heeft daarom 60.000,- euro op jaarbasis uitgetrokken om een servicepunt in Maastricht te realiseren."

Het Servicepunt Ambachten gaat begin maart van start vanuit de locatie CWI Maastricht en wordt samengevoegd met het Servicepunt Detailhandel. In 2006 richt het servicepunt zich op Maastricht en omstreken en wordt er gekeken hoe er op korte termijn aansluiting kan worden gevonden bij de andere Tripool-gemeenten Sittard-Geleen en Heerlen. Meer dan bij het Servicepunt Detailhandel is het bij de ambachten, waarbij vaak een specifieke handvaardigheid vereist is, noodzaak om heel nadrukkelijk de samenwerking met het onderwijs op te zoeken.

In Maastricht gaat het om 34 branches en 600 bedrijven. De sector kenmerkt zich om zijn kleinschaligheid. Negentig procent van de Maastrichtse bedrijven hebben één tot vier mensen in dienst. Het gaat om beroepen als kapper, schoonheidsverzorger, banketbakker, dakdekker, stratenmaker, opticien, fietshersteller, orthopedisch schoentechnicus, schoorsteenveger en uurwerkhersteller.


Nieuwsbrief Heugemerveld

De bewoners van Heugemerveld worden tot en met juni van dit jaar via www.maastricht.nl/heugemerveld maandelijks op de hoogte gehouden van de voortgang van de werkzaamheden in hun buurt.


Vergadering Commissie Naamgeving

De vergadering van de commissie Naamgeving wordt gehouden op dinsdag 14 maart 2006 vanaf 15:00 uur in de conferentiekamer, 021 NO van Stadskantoor Maastricht I (Randwycksingel 22). De agenda is op maandag één week voorafgaande aan de vergadering vanaf 12:00 uur verkrijgbaar bij het GemeenteLoket (zie rubriek GemeenteLoket).

Iedereen die interesse heeft in de werkwijze van de commissie is welkom bij de vergadering. Wel dient u er rekening mee te houden dat u in de vergadering géén spreekrecht hebt.


Wegwerkzaamheden

In verband met werkzaamheden aan de nieuw aan te leggen stadsverwarming voor Mosae Forum is de Gubbelstraat voor het verkeer geheel afgesloten tot en met 3 april.