Ingezonden persbericht

Aon Airline Insurance Market Review: Snelle groei Europese en Aziatische luchtvaartmaatschappijen

Groei maatschappijen Noord-Amerika blijft achter

Rotterdam, 8 maart 2006 - Europese en Aziatische luchtvaartmaatschappijen spelen een steeds belangrijkere rol in de wereldwijde luchtvaartmarkt, zo blijkt uit de Aon Airline Insurance Market Review 2005*. Sinds 2001 is het Noord-Amerikaanse aandeel in de wereldwijde luchtvloot afgenomen van 37% naar 33% en het aandeel in het passagiersvolume van 41% naar 36%. Hierdoor is het Noord-Amerikaanse aandeel in de verzekeringspremies gedaald van 39% naar 32%.

Aan de andere kant constateert Aon dat het Europese aandeel in de wereldwijde luchtvloot sinds 2001 is gestegen van 27% naar 29% in 2005. Ook het passagiersvolume steeg (van 28% naar 30%), alsmede het aandeel in verzekeringspremies (van 25% naar 28%). De Aziatische luchtvaartsector kende sinds 2001 een groei van 26% naar 27% in het aandeel in de wereldwijde luchtvloot. Het aandeel in passagiers steeg van 23% naar 25% in 2005, terwijl het aandeel in verzekeringspremies werd vergroot van 24% naar 28%.

Aon wijst verschillende oorzaken aan voor deze verschuivingen: "De relatief hoge ontwikkelingsgraad van de Noord-Amerikaanse markt resulteert in een beperkte groei en hevige concurrentie tussen luchtvaartmaatschappijen. Daarnaast speelt de liberalisering van de luchtvaartsector in een aantal opkomende markten een rol, waar lagere prijzen nieuwe klanten aantrekken. Tot slot blijft de positie van de luchtvaartsector in Europa onverminderd sterk," licht Doug Petterson, Aviation Global Practice Leader bij Aon toe.

Hoge olieprijzen
In de afgelopen twaalf maanden werd de wereldwijde luchtvaartsector gedomineerd door hoge olieprijzen, scherpe concurrentie, bedrijfsconsolidaties, faillissementsbescherming van een aantal luchtvaartmaatschappijen en grote orders voor vliegtuigfabrikanten. Verdere verbeteringen in de technologie zorgden er voor dat er, verhoudingsgewijs, een gering aantal vliegtuigen verloren zijn gegaan. Eenzelfde positieve ontwikkeling gold juist niet voor het aantal dodelijke ongevalslachtoffers, dat het hoogste was sinds 2000 en het op één na het hoogste sinds 1996. De afgelopen vijf jaar kende het hoge aantal van 3270 dodelijke slachtoffers onder vliegtuigpassagiers.

Doug Petterson, Aviation Global Practice Leader bij Aon: "De markt voor luchtvaartverzekeringen weerspiegelt heel duidelijk de trends in de luchtvaartsector. We zien dat de vliegmaatschappijen in Europa en Azië, in vergelijking tot de Noord-Amerikaanse maatschappijen, een steeds groter aandeel in de verzekeringspremies voor hun rekening nemen. De wereldwijde risico's zijn bovendien sterk aan verandering onderhevig. Het is de verantwoordelijkheid van verzekeraars en verzekeringsmakelaars op deze veranderende risicoprofielen te reageren en de sector de juiste bescherming te kunnen blijven bieden."

U kunt een kopie van het rapport downloaden via onderstaande link: http://www.aon.com/about/publications/aviation/2005_airline_insurance_market_review.jsp

Over Aon Nederland
Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt bij aan het realiseren van de ambities van zijn cliënten. In Nederland heeft Aon 14 vestigingen met 1.500 medewerkers. Het bedrijf maakt deel uit van Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 47.000 medewerkers. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon Corporation is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE). Meer informatie: www.aon.nl.


*

Ingezonden persbericht