Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Nijmegen blijft rood
Uitzenddatum: Wo. 8 maart 2006, 20.30u
Verslaggeving: Wilfred Scholten

De gemeenteraadsverkiezingen, een dag later. In Nijmegen zijn de PvdA en de SP weer gegroeid, maar heeft GroenLinks 6,5 procent moeten inleveren. Links heeft hiermee nog steeds een meerderheid met 24 van de 39 zetels in de Keizerstad. Het lijkt erop dat het Havana aan de Waal kan blijven bestaan. In Netwerk een reportage over de politiek in

Nijmegen, een dag na de raadsverkiezingen.

Opkomst
De opkomst bij deze verkiezingen was hier sinds 1986 nog nooit zo hoog geweest: van de kiesgerechtigde Nijmegenaren bracht 58 procent zijn stem uit. De lokale partijen Stadspartij Nijmegen en VSP hebben de grootste averij opgelopen, zij kelderden beide naar één zetel. Nijmegen Nu, VVD en D66 bleven grotendeels stabiel.

Dezelfde koers
Met deze uitslag lijkt het voor de hand liggend dat Nijmegen met dezelfde coalitie grotendeels dezelfde koers blijft varen. Donderdag komen PvdA, SP en GroenLinks weer bij elkaar om de plannen voor de volgende vier jaar te bespreken. PvdA lijsttrekker Paul Depla heeft al verklaard daarbij de geleverde kritiek ter harte te nemen.

Niet onomstreden
Want onomstreden is de linkse coalitie niet. Rioolbelasting, het extra geld voor de minima en het ondernemersklimaat, zijn met name de kwesties geweest die de oppositie heeft aangegrepen tijdens de campagne in de hoop de verkiezingen te winnen. De uitslagen laten zien dat dat niet is gelukt. De kiezer heeft laten weten nog altijd de voorkeur te geven aan het Havana aan de Waal.