Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Is de âLinkse Lenteâ aangebroken?
Uitzenddatum: Wo. 8 maart 2006, 20.30u
Verslaggeving: Wilfred Scholten

Bij de gemeenteraadsverkiezingen was er een forse overwinning voor de linkse partijen. Vooral de PvdA en de SP behaalden een forse zetelwinst in de gemeenteraden. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat er veel animo is voor een linkse regeringscoalitie. Is de âLinkse Lenteâ, zoals GroenLinks dat noemt, aangebroken? Een reportage.

Regeringspartijen afgestraft?
De kiezer lijkt in de gemeenteraadsverkiezingen het regeringsbeleid van de huidige coalitie te hebben afgestraft. De regeringspartijen VVD, D66 en vooral het CDA hebben een flink aantal zetels in de gemeenteraden verloren. In veel steden, zoals Amsterdam, behoort een links bestuur nu tot de mogelijkheden. Nijmegen had al een links college en gezien de uitslag van de verkiezingen daar, krijgt dat college waarschijnlijk een vervolg.

Kleur bekennen
Is dit een opmaat naar een linkse regeringscoalitie? Veel zal afhangen van de PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos, die zich nog niet echt heeft uitgesproken voor of tegen een eventuele samenwerking met de SP en GroenLinks. Die partijen zelf hebben eerder al aangegeven dat ze een linkse coalitie wel zien zitten, als dat mogelijk is.

Kamermeerderheid
Wat er volgend jaar bij de Kamerverkiezingen gebeurt is nog koffiedik kijken. Als de PvdA zijn winst kan vasthouden, lijkt de partij af te stevenen op een overwinning. In de peiling van De Hond zou de PvdA nu op 49 zetels uitkomen en zou er een linkse Kamermeerderheid zijn.

In de uitzending
In Netwerk vanavond een interview met Bos. Hij geeft zijn mening over het Nijmeegse college en reageert op de klinkende overwinning van zijn partij en het vertrek van VVD-fractievoorzitter Van Aartsen.