D66

Brief van Partijvoorzitter Frank Dales aan de leden

Beste Leden,

De afgelopen maanden hebben we met elkaar campagne gevoerd tussen hoop en vrees. Heel veel afdelingen en heel veel mensen hebben in hun vrije uren keihard gewerkt om het dreigende tij te keren. Het was zo blijkt nu, campagnevoeren tegen de klippen op.
Slechts in 14 van de 217 afdelingen hebben we zetels gewonnen. En hoewel die uitslag uiteindelijk niet de alles verpletterende nederlaag is geworden die sommigen ons voorspelden, valt de pijn die het uiteindelijk doet mij zwaar tegen.

Ik denk daarbij vooral aan al die leden die klaarstonden om zich met hun idealen in te zetten voor hun gemeente en nu slechts vanaf de zijlijn mogen toekijken hoe anderen het gaan doen. Ik kan hun teleurstelling bijna voelen. Ik denk ook aan alle leden die de partij jarenlang trouw steunen en waarvan het vertrouwen voor de zoveelste keer op de proef wordt gesteld. Het verlies van gisteren is een zeer gevoelige klap voor onze partij.

Als je als partij in twaalf jaar tijd 10 keer op rij verliest dan doe je iets niet goed en dan moet er echt iets gebeuren. We zullen er rekening mee moeten houden dat we in de komende maanden met elkaar een aantal forse keuzes zullen moeten maken.

Natuurlijk zijn er ook lichtpuntjes. De manier waarop er dit jaar door de afdelingen campagne is gevoerd is in mijn beleving onovertroffen. Met beperkte middelen maar met veel inzet en veel creativiteit hebben we de mensen in onze gemeentes gebombardeerd met onze ideeën en overtuigingen.

Een warm woord van dank is ook op zijn plaats voor onze campagnecoördinator Herbert-Jan Hiep en het campagneteam. Zij hebben de afdelingen op allerlei manieren ondersteund in het voeren van een zo effectief mogelijke campagne.

Met meer 150 bezoeken in het land en vele persoonlijke telefoontjes tussen kamerleden, bewindslieden en campagnevoerders in het land, hebben we elkaar denk ik beter als voorheen weten te vinden. Ook dat is een positief punt. Laten we die contacten verder aanhalen.

Verder lijkt er ook een nieuwe generatie D66-ers flink op onze deur te bonken. Deze nieuwe generatie heeft veel nieuw elan gebracht in de campagne. Zij zullen de komende jaren volop de ruimte krijgen om mee te doen en de toekomst van onze partij vorm te geven.

Tenslotte zijn er de 14 gemeentes waar we wel gewonnen hebben. De felicitaties en de fles champagne zal ik, zoals toegezegd bij de campagneaftrap, persoonlijk komen overbrengen. Maar weet dat ik dat doe met gemengde gevoelens.

Namens het bestuur,
Frank Dales,
Voorzitter D66

8-3-2006 18:28