D66

Toespraak Lousewies van der Laan naar aanleiding van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen 2006

Democraten,

Het valt niet mee. Nee, ik wil er niet omheen draaien. Ik vind deze verkiezingsuitslag ronduit pet. Zoals het er naar uitziet hebben we ruim 1/3 minder zetels in de gemeenteraden dan we hadden. Dat doet pijn, en niet zon beetje ook. Omdat ik weet wat voor uitstekend werk onze mensen hebben gedaan in de gemeenten en hoeveel talent er rondloopt in de partij. Maar bovenal vind ik het veel te weinig voor een partij met de mensen, de ideeën en het lef van D66. Daarom wil en kan ik niet zomaar over gaan tot de orde van de dag.

De afgelopen weken ben ik door Nederland gereisd. Ik heb kennis gemaakt met de meest inspirerende mensen. Van Uitgeest tot Nijmegen, van Amsterdam tot Appingedam: ik heb D66ers ontmoet die hebben gevochten voor waar ze in geloven. Ik ben er enorm trots op hoe onze partij als énige een écht lokale campagne heeft gevoerd, over de onderwerpen die er tot doen in de gemeente.

Voor al die D66ers overal in het land zou ik vanavond niets liever doen dan een vrolijke peptalk houden. Dat is misschien ook wat u van mij verwacht.

Maar Democraten, wij hebben vandaar voor de tiende keer op een rij verkiezingen verloren. Al 12 jaar lang worden we elke keer wat kleiner. En ik ben niet van plan de oorzaak daarvan ergens anders te zoeken dan bij onszelf. Want alleen als we naar onszelf durven kijken, kunnen we er ook wat aan doen.

De partij, de politici, de leden; het is logisch dat iedereen nadenkt over hoe het anders moet. Dar gaan we morgen mee beginnen. Maar, we moeten wel oppassen dat we niet in een eindeloos navelstaren vervallen.

Gelukkig kan dat ook niet. Want de discussie over koers en het karakter van de partij zal uiterlijk in oktober worden beslecht. Dan kiest de partij een nieuwe lijsttrekker. Het karakter van de partij is immers niet los te koppelen van de mensen die het moeten waarmaken. Ik heb al eerder aangegeven dat ik er van uitga dat elke kandidaat een duidelijke visie neerlegt over de toekomst. Het laatste woord zal dan aan de leden zijn, zoals we dat bij D66 altijd doen.

We moeten niet terugschikken om echte keuzes te maken. We kunnen niet alles voor iedereen tegelijk zijn.

Er zijn mensen die denken dat we beter af zijn als oppositiepartij, met lege, maar schone handen. Misschien zijn er mensen die denken dat we alleen nog maar moeten samenwerken met links, of in paars, en dus nooit meer aan een kabinet als het huidige moeten deelnemen. Wellicht vindt u dat D66 een one-issuepartij voor democratische vernieuwing hoort te zijn, of voor onderwijs. Of u hoopt dat we doorgaan om verandering van de politiek te combineren met een inhoudelijke, links-liberale agenda maar dan beter en overtuigender.

Moet D66 een anti-systeempartij zijn, of een scherp geprofileerde partij die opkomt voor vrijzinnigheid en het liberale gedachtegoed? Of zijn wij juist de partij van de nuance? Op dat soort vragen moeten we een antwoord geven. Want het zit natuurlijk allemáál in ons, maar ik stel vast dat de kiezer er op dit moment geen touw aan kan vastknopen.

Democraten,

We zijn een kleine partij met grote pretenties. Wij willen een andere politiek bedrijven. Eerlijk. Beter. Zuiver. En open. En tegelijkertijd willen we zoveel mogelijk van ons programma waar maken. Een programma waar nota bene niets minder in staat dan het radicaal hervormen van de democratie zelf. En dat alles willen bereiken vanuit een positie van onafhankelijkheid, zonder de trouwe steun van de ene of de andere inkomensgroep, van vakbonden, werkgevers, kerken, of de gevestigde milieuorganisaties. Het enige wat we hebben, is het vertrouwen dat wij stellen in mensen zélf.

Daarmee zijn wij de inhoudelijke voorhoede van links. Niet alleen dat: wij zoeken de vuurlinie op om ons programma ook wáár te maken. Als je niet starre opvattingen je leidraad laat zijn, maar je open ogen en gezond verstand, dan maak je jezelf kwetsbaar. Dat vereist zelfvertrouwen, en vertrouwen in elkaar.

Daarom Democraten, moeten wij elkaar vasthouden. Door dik en du. Want Democraten, als we iets willen bereiken zullen we dat toch echt sámen moeten doen.

Kabinet

Misschien ben ik wat te hard voor onszelf. Feit is, dat een gepolariseerd klimaat niet in ons voordeel werkt. Onze vrijzinnige inborst botst voortdurend met de stevige rechtse meerderheid in de Kamer. Maar de peilingen die een linkse meerderheid beloven zijn voor ons natuurlijk ook geen aantrekkelijk alternatief. Wij zijn immers wel vrijzinnig, maar óók verantwoordelijk. Anders dan de drie sociaal-democratische partijen vindt D66 dat het sociaal-economische beleid niet op de volgende verkiezingen moet zijn gericht, maar op de volgende generatie. Wij kiezen er met de overtuiging voor, de hervormingen door te voeren die nodig zijn. Daarvoor zitten wij in het kabinet.

Kritisch

Het is een paradox. Aan de ene kant vind ik dat wij veel kritischer moeten zijn op onszelf. Maar dan wel gemeten naar onze éigen maatstaven. Aan de andere kant laten we onze oren veel te vaak hangen naar wat onze politieke tegenstanders over ons beweren.

Maar wij laten ons juist wel te vaak op de kast jagen door de linkse oppositie, juist omdát we veel met hen gemeen hebben. Vanuit de totale, vrijblijvendheid wijzen zij op alles wat wij in de vuurlinie níet voor elkaar krijgen als junior-partner in het kabinet. Maar Democraten, het is logisch dat wij met zes zetels niet het héle beleid naar onze hand kunnen zetten. Dan moet de kiezer ons groter maken. Maar ik weet een paar dingen zeker. Namelijk dat wij in elk e periode dat wij in de regering hebben gezeten méér hebben betekent voor het milieu dan GroenLinks in haar héle bestaan heeft waargemaakt; dat wij méér doen voor de solidariteit in de zorg dan de SP ooit zal bereiken en dat wij de noodzakelijke sociaal-economische hervormingen doorvoeren waar de PvdA, óók onder Wouter Bos, te laf voor was.

Daar komt dan nog bij dat wij méér investeren in onderwijs en kennis dan PvdA, VVD en CDA bij elkaar opgeteld hebben beloofd in hun verkiezingsprogrammas. Met zes zetels! Democraten, geen kiezer krijgt zoveel waar voor zijn stem als de D66-kiezer. En ik ben daar trots op! En daarmee gaan we door.

8-3-2006 18:24