Gemeente Zwolle

Opgeknapte parkeergarage Diezerpoort heropend


Datum uitgave: 08-03-2006
Zorgen voor een betere benutting van de parkeermogelijkheden in Zwolle. Het is één van de pijlers van het nieuwe parkeerbeleid. In dat kader werd de Diezerpoortgarage opgeknapt in de afgelopen maanden. De opknapbeurt is nu voltooid. Om dat onder de aandacht te brengen, is de parkeergarage op woensdag 8 maart 2006 heropend. Een heropening met een feestelijk tintje. Een belangrijke verbetering in het gebruik en daarmee de exploitatie van de garage is dat er een extra toegang voor kort-parkeerders en abonnementhouders wordt gecreëerd aan de Van Wevelinkhovenstraat. Deze komt eind deze week beschikbaar. Hierdoor is de garage ook 's avonds en op zondag toegankelijk gemaakt. Voorheen was het alleen mogelijk om de garage in en uit te gaan via het winkelcentrum of de in- en uitgang voor auto's aan de achterzijde. Deze extra toegang is des te belangrijker in het licht van de opening van de nieuwe schouwburg 'De Spiegel' in het najaar van 2006.

Gebruik
Het uiterlijk van de Diezerpoortgarage is aanzienlijk verbeterd door schoonmaak van schilderwerk, belijning, tekstplaten, parkeerdekken, putten, trapportalen, vloer en wanden. Ook de deuren en de bestrating bij de oprit zijn vervangen. Bovendien staat er nu nieuwe, moderne parkeerapparatuur. Nu de Diezerpoortgarage is opgeknapt, gaat de gemeente bijhouden hoeveel gebruik er van de garage gemaakt wordt.

Prijsuitreiking en parkeerreductie
Op 8 maart 2006 is de garage feestelijk heropend. Wethouder Janco Cnossen heeft allereerst de hoofdprijs uitgereikt van de blauwe-voetstappenwedstrijd, die afgelopen najaar 2005 is gehouden om te laten zien dat de Diezerpoortgarage dichter bij de binnenstad is dan vaak wordt gedacht. De negenjarige winnares Tamara Stoffers uit Zwolle mag nu een ballonvaart gaan maken, want zij raadde het juiste aantal voetstapjes van de Diezerpoortgarage naar de binnenstad, namelijk 1388.

Jannes
De daadwerkelijke openingshandeling werd verricht door de wethouder met de uitreiking van een uitvergrote parkeerreductiekaart aan de populaire zanger Jannes. Er is namelijk een speciale kortingsactie op touw gezet door de winkeliers van het winkelcentrum Diezerpoort in samenwerking met de gemeente Zwolle. Wie voor tenminste ¤ 15,-- besteedt bij één van de winkels in het winkelcentrum, ontvangt een parkeerreductiekaart en kan daarmee het eerste uur gratis parkeren. De actie loopt in elk geval tot en met juni 2006. Met de opknapbeurt en deelname aan de kortingsactie wil de gemeente een betere benutting van de garage stimuleren, zoals in de Parkeernota is afgesproken.

Autoluw
Met ingang van 2006 is gestart met het autoluw maken van de binnenstad. Het streven is om de auto waar mogelijk te weren om het verblijven in de binnenstad aangenamer te maken. Zo zal de komende jaren het aantal betaalde straatparkeerplaatsen in de binnenstad drastisch verminderd worden. Hierbij wordt gezorgd dat buiten de stadsgrachten voldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn. In eerste instantie gebeurt dit door het beter benutten van bestaande parkeerplaatsen als de Diezerpoortgarage en de Turfmarkt. Ook worden particuliere terreinen van de Provincie en de Belastingdienst beschikbaar gesteld. Tot slot wordt, waar nodig, bijgebouwd.

Blikveld folder
De gemeente Zwolle heeft een nieuw totaaloverzicht van parkeeraccommodaties en -plaatsen met uitgebreide informatie over betaaltijden, tarieven, openingstijden, doorrijhoogte, etc. uitgebracht. Deze creditcard formaat folder heet 'Blikveld' en wordt verspreid op locaties in de omgeving van Zwolle, voor recreanten die een bezoek aan Zwolle willen brengen. De folder is ook verkrijgbaar bij het gemeentelijk informatiecentrum, Grote Kerkplein 15.

Bron: Afdeling Communicatie