Gemeente Hoorn


Monumentale iepen bij Mariatoren mogen blijven

Persbericht d.d.: 8 maart 2006

Burgemeester en Wethouders van Hoorn gunnen de vijf monumentale iepen bij de Mariatoren aan Achter de Vest een jaar of vijf respijt. Met extra zorg en jaarlijkse inspectie kunnen de uit 1890 stammende bomen vermoedelijk nog wel een vijftal jaren mee. Dit blijkt uit een onderzoek dat het college heeft laten instellen naar de conditie van de beeldbepalende bomen bij de middeleeuwse toren op de oude stadswal. De toestand van de iepen wordt nauwlettend in het oog gehouden vanwege het risico op afstervend hout en vallende takken bij zware storm.

De gemeente Hoorn heeft het onderzoek laten uitvoeren door een boomadviesbureau uit Waarland. Uit het onderzoek komt naar voren dat de conditie van de iepen redelijk tot matig is. De bomen hebben te lijden van houtrot en bastafsterving, een voortschrijdend proces dat niet te stuiten en hooguit enigszins af te remmen is. Het is niet duidelijk of er een relatie te leggen valt tussen de bastafsterving en de jaarlijkse inenting tegen iepziekte. Intensieve zorg en jaarlijkse controles zijn nodig om het risico op vallende takken binnen de perken te houden. Desalniettemin is er kans op dat er alsnog een iep verwijderd moet worden als de houtrot te snel oprukt.

Het boomadviesbureau had vanwege de sombere toekomstverwachting van de iepen geadviseerd de bomen te verwijderen en nieuwe op hun plek te planten. B en W gunnen de eerbiedwaardige bomen echter nog graag een kans.

---