CD&V

Persmededeling van CD&V
17 februari 2006

RESPECT VOOR WIE ER ALLEEN VOOR STAAT

Vrouw & Maatschappij vraagt dringend aandacht voor éénoudergezinnen en singles

De combinatie van gezin en arbeid is een gedeelde verantwoordelijkheid van ouders, werkgevers en overheid. "De laatste jaren is het aantal éénoudergezinnen exponentieel gestegen, maar de overheid heeft weinig specifieke maatregelen voor deze groep genomen", stelt Els Van Hoof, voorzitster van Vrouw & Maatschappij, vast. "Ten onrechte, want deze gezinnen hebben te kampen met een opeenstapeling van moeilijkheden op economisch, relationeel, cultureel en sociaal vlak".

Vooral vrouwen zijn de dupe van het gebrek aan beleid rond éénoudergezinnen. In 2003 telde Vlaanderen 154.191 alleenstaande moeders (81,7%), tegenover 34.442 alleenstaande vaders. Als enige kostwinner zijn deze vrouwen gedwongen om op zoek te gaan naar een job, maar tegelijk moeten ze alleen instaan voor de opvoeding van hun kinderen. Vrouw & Maatschappij doet enkele concrete voorstellen om de combinatie tussen gezin en arbeid te vergemakkelijken voor éénoudergezinnen:

· Flexibele kinderopvang is één van de sleutelelementen om deze combinatie mogelijk te maken. De Vlaamse Gemeenschap moet dan ook een onderzoeksopdracht uitschrijven om na te gaan in welke mate de flexibele kinderopvang toegankelijk is voor éénoudergezinnen.
· Het promoten van de zogenaamde schoolbelcontacten, dat zijn contracten zowel voor moeders als vaders waarin de werktijden zijn afgestemd op schoolgaande kinderen.
· De verhoging van de maandelijkse uitkering voor tijdskrediet zodat het opnemen van tijdskrediet realistischer wordt voor éénoudergezinnen.
· Hogere kinderbijslag, die beter overeenstemt met de werkelijke kosten van kinderen kunnen een hulp zijn. Vrouw & Maatschappij pleit ook voor een 13e maand kinderbijslag.

Op basis van deze ideeën en vele andere geeft Vrouw & Maatschappij op 8 maart, internationale vrouwendag, een aanzet tot een coherent beleid rond éénoudergezinnen en alleenstaande vrouwen met de studiedag 'Alleenstaande vrouwen. Hoe alleen staan ze?'. Naast éénoudergezinnen schenken we ook aandacht aan de jonge, vrouwelijke singles en aan vrouwen die op latere leeftijd alleen komen te staan door een breuk of overlijden. Een studiedag over deze groep is meer dan ooit nodig. Want hoewel alleenstaand zijn binnen de huidige samenleving al lang geen uitzonderingspositie meer is en het klassieke gezinsmodel steeds meer aan belang verliest, hebben de alleenstaande vrouwen de agenda van het beleid nog niet gehaald.

Meer weten? Hier leest u er alles over.

Els Van Hoof, algemeen voorzitster
Erna Cobbaert, algemeen secretaris

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be