Universiteit Twente

Supergeleiding kiest de goede hoek

Nieuwe kansen na de hype

Dat hoge temperatuur supergeleiders een voorkeur hebben voor bepaalde richtingen in het materiaal, is bekend. Maar helemaal symmetrisch, zoals altijd is aangenomen, is die voorkeur niet. Nieuwe metingen van de Universiteit Twente en IBM laten asymmetrie zien: de ene richting is populairder dan de richting die er loodrecht op staat. Deze uitkomst helpt bij het verklaren van de werking van hoge temperatuur supergeleiding -dit voorjaar precies 20 jaar geleden ontdekt maar nog altijd niet goed begrepen- en de gevonden hoekafhankelijkheid kan ook leiden tot nieuwe toepassingen. Prof.dr.ir. Hans Hilgenkamp en zijn collega's (MESA+, Lage Temperaturen) laten dit zien in de maart-editie van het blad Nature Physics. In zijn intreerede als hoogleraar Condensed Matter Physics and Devices gaat Hilgenkamp verder in op de zoektocht naar de werking van deze supergeleiders: over hypes en echte resultaten. Hilgenkamp houdt zijn oratie op 9 maart.

Voor de nieuwe metingen maken Hilgenkamp en zijn collega's dankbaar gebruik van een opvallend fenomeen: het magneetveld dat spontaan ontstaat als een hoge temperatuur supergeleider en een lage temperatuur supergeleider onder een hoek met elkaar worden verbonden en voldoende worden afgekoeld. "Fascinerend", aldus Hilgenkamp in zijn oratie. "Je doet er verder niets mee, legt geen stroom aan, koelt ze alleen af totdat ze allebei supergeleidend zijn. En dan ontstaat precies in die hoek spontaan een magneetveld."

Ringetjes

Door een groot aantal ringetjes te maken waarin de hoek tussen beide supergeleidende materialen wordt gevarieerd, kunnen de onderzoekers meten bij welke hoek er wèl een spontaan magneetveld ontstaat en bij welke hoek niet. Daarnaast kan nauwkeurig de grootte van het magneetveld worden bepaald. Het resultaat levert gedetailleerde informatie op over de golf-symmetrie, een van de meest basale eigenschappen van de supergeleidende toestand. Voor het meten van de magneetvelden is een uiterst gevoelig instrument gebruikt, een scanning SQUID microscoop.

Het ringetje bestaat uit de hogetemperatuur supergeleider yttrium-barium-koperoxide (YBCO) en de lage temperatuur supergeleider Niobium (Nb). In het centrum ontstaat spontaan een magneetveld. Er zijn 72 ringetjes gemaakt waarbij de hoek is gevarieerd.

Er zijn twee parameters die de golfsymmetrie beschrijven, de amplitude en de fase. Beide zijn nu met verschillende technieken gemeten, in beide gevallen met dezelfde onverwachte, resultaten. Afgelopen december publiceerden Hilgenkamp e.a. in Physical Review Letters de amplitude metingen, in de nieuwe publicatie maken de fase-metingen het plaatje compleet. Beide studies haalden de voorpagina's van de betreffende tijdschriften.

Hype

De meetresultaten kunnen helpen bij het verklaren van de werking van hoge temperatuur supergeleiding. Het is dit voorjaar precies twintig jaar geleden ontdekt, maar nog niet goed begrepen. Hilgenkamp, destijds zelf eerstejaars student natuurkunde en gegrepen door de ontdekking: "Destijds was het een echte hype, met de meest futuristische voorspellingen, vooral van mensen die weinig inzicht hadden in de materie of voorbijgingen aan de complexiteit van de materialen waar het om ging. Juist in de beheersing van de materialen en in fundamentele studies is heel veel vooruitgang geboekt in de afgelopen twintig jaar. En als we het mechanisme beter begrijpen kunnen we de eigenschappen van supergeleiders verder verbeteren en wellicht materialen vinden die bij nog hogere temperaturen supergeleidend worden. Wie weet, uiteindelijk, bij kamertemperatuur." Daarnaast is het fenomeen van de spontaan optredende magneetvelden wellicht geschikt voor ultrasnelle informatietechnologie.

Hoge temperatuur supergeleiders zijn materialen die hun elektrische weerstand verliezen bij relatief hoge temperaturen. Waar de klassieke supergeleider moet worden afgekoeld tot nabij het absolute nulpunt, worden deze materialen al supergeleidend bij de relatief hoge temperatuur van vloeibaar stikstof.

Het onderzoek beschreven in Nature Physics is verricht aan het MESA+ Institute for Nanotechnology van de Universiteit Twente en het IBM Watson Research Center in New York.

Noot voor de pers:

Prof.dr.ir. Hans Hilgenkamp houdt zijn intreerede op 9 maart om 16h00 in gebouw Spiegel op de campus van de Universiteit Twente. De redetekst is op aanvraag beschikbaar, Het beschreven artikel staat in de maart-editie van Nature Physics, www.nature.com/nphys en kan op verzoek toegestuurd worden.

Contactpersoon voor de pers: ir. Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244, email w.r.vanderveen@utwente.nl

Laatst gewijzigd op 08-03-2006 11:36:27 door Webmaster