Gemeente Amerongen


Herstel van de sprengen op de Heuvelrug kan van start

De komende maanden kan met het herstel van de sprengen een start worden gemaakt. Het waterschap en de gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben van de provincie Utrecht een subsidie van 84.000,-- ontvangen voor het herstel van vijf sprengen op de Heuvelrug.

Sprengen zijn kunstmatige beken, die veelal in de 19e eeuw zijn aangelegd als waterpartijen op de landgoederen die samen de Stichtse Lustwarande vormen. Ze bestaan meestal uit één of meer sprengkoppen (gegraven bronnen) en een afvoerbeekje naar de vijvers nabij de landhuizen. Overtollig water wordt afgevoerd naar de Langbroekerwetering.

In 2006 en 2007 gaat het waterschap:

- de sprengkoppen baggeren;

- stuwen plaatsen;

- de visstand onderzoeken in de Kleine Kom en de Bosvijver in Hydepark;

- de voedselrijkdom van de bosvijvers in Hydepark en Beukenstein onderzoeken.

De gemeente gaat:

- de houtopslag uitdunnen van sprengkoppen en sprengbeken;
- informatieborden plaatsen;

- zwerfvuil opruimen.

Het enkele jaren geleden, met name op initiatief van Ton van Zeijts, begonnen sprengenproject heeft inmiddels in Driebergen vele enthousiaste supporters gekregen. Tijdens de laatste informatiebijeenkomst over sprengen hebben zich spontaan inwoners gemeld, die zelf de handen uit de mouwen willen steken. Deze inwoners worden de komende periode benaderd.
Wie zich wil aansluiten bij deze groep kan zich melden bij contactpersoon Jan Geurkink, telefoon (0343) 514423.

Op www.destichtserijnlanden.nl is meer informatie te vinden over de sprengen. U kunt het rapport Herstel sprengen Utrechtse Heuvelrug vanaf deze site downloaden.