Het Nederlandse Rode Kruis

09 maart 2006
Pakistan: wederopbouw in de lente van start

Na de aardbeving kwam een stroom hulpgoederen vanuit Rode Kruis- en Rode Halve Maan- verenigingen op gang

Een verwoestende aardbeving maakte in oktober 2005 meer dan 80.000 slachtoffers. Toen na de aardbeving in Pakistan de winter inviel hebben de hulporganisaties, waaronder het Rode Kruis, alles in het werk gesteld om een tweede humanitaire ramp te voorkomen. De inspanningen hebben succes gehad.

Afgesneden van de buitenwereld

Veel daklozen bivakkeren nog in tentenkampen

Het internationale Rode Kruis richtte zich met name op het bereiken van slachtoffers in afgelegen, moeilijk bereikbare gebieden. Veel hooggelegen bergdorpen waren doordat de aardbeving wegen had weggeslagen en later de winter inviel afgesneden van de buitenwereld.

Met teams die per helicopter werden gedropt en daarna te voet de bergen introkken werden de dorpelingen bereikt en van medische en praktische hulp voorzien.

Daarnaast runt het Rode Kruis een aantal hospitaals en zorgt het voor schoon drinkwater en voedsel. Ook tracht het Rode Kruis families die door de ramp uit elkaar zijn geslagen te herenigen. Ook verleent het Rode Kruis psychologische hulp aan getraumatiseerde slachtoffers.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft inmiddels meer dan 6 miljoen euro uitgegeven waarvan onder andere 3000 tenten, 7000 kachels, 81.516 dekens en 253.000 lakens zijn aangeschaft.

Golfplaten, zaden en gereedschap

Kinderen krijgen weer onderwijs, desnoods in de buitenlucht

Veel families wonen nog in tenten en andere geïmproviseerde huisvesting. De komende maanden gaat het Rode Kruis zorgen voor alternatieven voor de huidige vorm van onderdak.

Duizenden families ontvangen 10 golfplaten en een set gereedschappen om hun huizen tijdelijk te reconstrueren in afwachting van de wederopbouw. Daarnaast wil het Rode Kruis zaden en gereedschap gaan distribueren voor het plantseizoen in het komende voorjaar.

Meer informatie:

* Dossier hulpverlening Pakistan