Provincie Limburg

Odile Wolfs: Cultuur en economie: de gouden combinatie voor de toekomst

Tripolis 2006

Met deze woorden onderstreept gedeputeerde Cultuur Odile Wolfs het belang van de beeldende kunstmanifestatie Tripolis 2006 die van 9 tot 31 maart plaatsvindt in het Gouvernement aan de Maas, het Glaspaleis Heerlen, Museum Het Domein Sittard-Geleen en Centre Céramique te Maastricht. Met deze manifestatie wil ik Limburg internationaal op de kaart zetten als een provincie waar de creatieve industrie concreet vorm wordt gegeven. Ook de Tweede Kamer Commissie Cultuur en Economie steunt ons in deze aanpak. Wij laten zien hoe cultuur en economie elkaar ontmoeten en bieden jong talent volop kansen, aldus Odile Wolfs. Tripolis 2006 is een initiatief van de Provincie Limburg en gratis te bezoeken.

Tripolis 2006, naar een idee van Stijn Huijts - artistiek directeur Museum Het Domein, laat het werk van jong Limburgs creatief talent zien in de vorm van een tentoonstelling en een boekpresentatie. Norbert Fiddelers, Maaike Hawinkels, Maurice Hendriks, Annelies Hermsen, Dave de Leeuw, Elke Lutgerink, Maurice Mentjens, Ray Moon en Job Pereboom hebben een band met de Tripool-gemeenten en combineren in hun werk verschillende genres, technieken en disciplines. De kunstmanifestatie wordt gehouden in de Tefaf-periode en is een pilot voor een nieuwe tweejaarlijks terugkerende manifestatie op het gebied van de creatieve industrie. Wolfs: Wij doen dit voor het eerst. Ik ben ervan overtuigd dat dit een nieuwe trend wordt. Creatieve industrie is een beleidsthema voor de komende jaren. Met een boek, een tentoonstelling van jonge makers en een live televisie-opname lange nacht van de creativiteit, wordt het belang van de creatieve sector voor de postindustriële toekomst van het Zuid-Limburgse Tripoolgebied onderstreept. De Provincie is opdrachtgever en subsidieert 54.500 in dit project. De Tripool gemeenten Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen dragen per gemeente 10.000 bij.

Lange nacht van de creativiteit
De Lange nacht van de creativiteit is een live tv-uitzending op L1 waar iedereen welkom is in de nacht van 9 op 10 maart a.s. tussen 00.00 en 07.00 uur. Diverse kunstenaars, politici en mensen uit het bedrijfsleven debatteren over creatieve industrie. Er vinden verschillende optredens plaats. De uitzending vindt plaats in het Centre Céramique te Maastricht, ingang Café De Vitrine. De toegang is gratis.

Tefaf 2006
De Provincie Limburg, de Gemeente Maastricht, de kamer van Koophandel, Mecc en Theater aan het Vrijthof beheren evenals vorig jaar, samen een stand op de TEFAF onder regie van initiatiefnemer Chapeau! Magazine. De stand staat dit jaar in het teken van creatieve industrie en Limburg als technologische topregio.

* Programma Lange Nacht van de Creativiteit PDF-document

6-3-2006 15:55