Ingezonden persbericht


Gemeenten zetten verkiezingsuitslagen massaal online

PERSBERICHT DAADKRACHT B.V.

Nijmegen, 9 maart 2006

Gemeenten zetten massaal de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart op hun website. Slechts 3 van de 100 onderzochte gemeenten heeft niet de nieuwe zetelverdeling online staan. Dit blijkt uit een representatief vervolgonderzoek naar 'verkiezingen en websites van gemeenten' dat bestuurskundig adviesbureau Daadkracht vandaag heeft uitgevoerd onder honderd gemeenten.

97 gemeenten publiceren online de verkiezingsuitslag, per politieke partij voorzien van het aantal stemmen, het percentage stemmen en het aantal zetels. 71 gemeenten maken deze gegevens per stembureau inzichtelijk. De uitslagen van de verkiezingen van 2002 zijn online te vinden bij 67 gemeenten.

73 gemeenten publiceren een overzicht van de gekozen raadsleden. Dit overzicht bevat de namen van de nieuw gekozen raadsleden, soms voorzien van een foto. Enkele gemeenten bieden een zeer uitgebreid overzicht dat het aantal (voorkeurs)stemmen per stembureau, per kandidaat en per partij inzichtelijk maakt.

Uit eerder onderzoek van Daadkracht blijkt dat gemeenten de politieke partijen nauwelijks campagnemogelijkheden bieden op de gemeentelijke website. Het merendeel (87) van de onderzochte gemeenten maakt minder dan 50% gebruik van de online mogelijkheden om de verkiezingen onder de aandacht van de kiezers te brengen. Navraag bij de gemeenten leert dat hier twee belangrijke oorzaken voor zijn. Ten eerste willen de gemeenten zich onafhankelijk opstellen in de verkiezingstijd. Ten tweede vinden de gemeenten dat de politieke partijen zelf campagne moeten voeren. De gemeenten houden sterk vast aan traditionele middelen als een gemeentelijk verkiezingsdebat, huis-aan-huisbladen, verkiezingskranten en aanplakborden.

De onderzoeken laten zien dat gemeenten online met name gericht zijn op het publiceren van 'harde gegevens' en minder op (het stimuleren van) interactie in het kader van de verkiezingen.