Algemene Onderwijsbond

'leraar en loopbaan 2006', dé carrièrebeurs voor het onderwijs

Nieuwe onderwijsbeurs koppelt wens en werkelijkheid

Utrecht, 24 oktober 2005 Het diepgewortelde idee dat in het onderwijs geen carrière gemaakt kan worden kan de komende jaren, zeker met het dreigende lerarentekort, tot grote problemen leiden: 63 procent van het onderwijzend personeel vindt de carrièremogelijkheden binnen het onderwijs matig tot slecht, 54 procent overweegt het onderwijs te verlaten. Tegelijkertijd zegt driekwart van het personeel in het primair en voortgezet onderwijs van plan te zijn binnen nu en twee jaar een opleiding te volgen. 'Leraar en Loopbaan 2006' wordt een carrièrebeurs waar opleidingsvraag en opleidingsaanbod bij elkaar komt. De Algemene Onderwijsbond (AOb) geeft als initiatiefnemer van deze beurs zijn taak als belangenbehartiger van het onderwijs nadere invulling.

De beurs zal zijn op 10 en 11 maart 2006. Doelgroep is al het onderwijzend personeel in het primair en voortgezet onderwijs. Uit onderzoek blijkt dat veel docenten verdieping en/of verbreding zoeken binnen hun werkkring en dat onderwijswerkgevers bereid zijn een substantieel deel van de kosten van opleidingen te betalen. Tegelijkertijd weten veel docenten niet wat voor opleidingen er zijn. De AOb wil met het organiseren van deze beurs de vele opleidingzoekenden de mogelijkheid geven in een kort tijdsbestek een antwoord te vinden op zijn vraag. Zowel de individuele werknemer als ook de werkgever en het gehele onderwijs zijn er bij gebaat als werknemers passende scholing volgen. Zij blijven hierdoor beter in staat hun vak uit te oefenen, gemotiveerder en langer behouden voor het onderwijsveld.

Naast het bezoeken van stands en demonstraties zullen op de beurs ook workshops en lezingen te volgen zijn: alles in het kader van carrière in het onderwijs. De bedoeling is de beurs iedere twee jaar te organiseren en in de tussenliggende tijd ook op de website www.leraarenloopbaan.nl (on line vanaf 1 november 2005) relevante informatie aan te bieden.

De beurs is een initiatief van de AOb maar zeker niet voorbehouden aan leden van de bond. Robert Sikkes, manager communicatie AOb: "Het is niet de opzet winst te maken met het organiseren van deze beurs. We willen leraren en instellingen een mogelijkheid bieden om de professionalisering van het leraarsberoep vorm en inhoud te geven."

Zowel vanuit werkgevers als werknemers is positief gereageerd op het AOb-initiatief. 'Leraar en Loopbaan 2006' wordt gesponsord door Pensioenfonds ABP en Loyalis.

AOb, sterk in onderwijs. Meer informatie: www.aob.nl

Marc Mathies
(pers)voorlichter AOb
030 2989 210 / 06 53 41 01 59