Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176


|Datum         |
|15 februari   |
|2006          |
|Nummer        |
|34            |

10 maart in vergadering Provinciale Staten
Uitgebreide discussie over afsprakenkader Zeehaventerrein Moerdijk in Statencommissie


Een meerderheid van de statencommissie Moerdijkse Hoek is akkoord met het voorstel om tijdens de plenaire vergadering van Provinciale Staten van 10 maart het afsprakenkader van Gedeputeerde Staten en de gemeente Moerdijk op de agenda te plaatsen.

De CDA en VVD fracties wilden het afsprakenkader nog niet agenderen in Provinciale Staten. Zij willen eerst de uitkomsten van de onderzoeken afwachten uit het afsprakenkader, onder meer naar de voorspelde behoefte aan bedrijventerreinen, en die samen in juni bespreken met de plannen voor Moerdijkse Hoek die de provincie heeft voorbereid. CDA en VVD hebben 45 zetels in het provinciale parlement (79 zetels). Dat is een meerderheid, maar volgens de reglementen besluiten statencommissies niet op basis van het aantal zetels in de Staten, maar op grond van het aantal aanwezige leden van de statencommissie. Dat betekent dat de zes aanwezige vertegenwoordigers van CDA en VVD in de commissie getalsmatig in de minderheid waren ten opzichte van de zeven aanwezigen van PvdA, GroenLinks, SP,D66, LB/BOF en ChristenUnie/SGP. De vertegenwoordiger van de LPF-fractie was niet aanwezig.


In de commissievergadering ging het over het zogenoemde afsprakenkader. De gemeenteraad van Moerdijk heeft hier al eerder mee ingestemd. Voor zes van de acht statenfracties was dit een belangrijk argument om in te stemmen met het voorstel. In het afsprakenkader is onder meer geregeld dat de Provincie Noord-Brabant en de gemeente Moerdijk zullen onderzoeken of het door de gemeente voorgestelde minder ingrijpende alternatief 'Port of Brabant' (ca. 300 hectare) voor bedrijventerrein Moerdijkse Hoek (600 hectare), realistisch en haalbaar is. De cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) over de behoefte aan bedrijventerreinen voor de komende jaren, die rond de jaarwisseling bekend werden, hebben Gedeputeerde Staten doen besluiten serieus te kijken naar alternatieven.

Het onderzoek naar de CPB-cijfers kan consequenties hebben voor de planvorming voor het bovenregionale bedrijventerrein dat de Provincie wil aanleggen in de gemeente Moerdijk. De cijfers duiden bij eerste lezing op een kleinere behoefte aan hectares en geven aan dat de chemische- en basisindustrie geen grote claims zullen leggen tot 2020.

Tot dusver, en die optie sluiten Provinciale Staten nog steeds niet uit, is uitgegaan van 600 hectare in de gemeente Moerdijk en wellicht zelfs in de gemeente Drimmelen. Als de CPB-cijfers kloppen, dan is de werkelijke vraag naar bedrijventerreinen veel kleiner dan de 600 hectare waar de Provincie vanuit gaat. Om een goede afweging te kunnen maken, hebben Gedeputeerde Staten voorgesteld om nader onderzoek te doen naar de CPB-cijfers. De statencommissie vindt dat unaniem een goede actie van GS.